BiH Udarno Vijesti

Sedmogodišnji Edvin zna kalendar od 1900. do 2099.

Edvin Aleksandar Hummel, sedmogodišnji dječak iz Klagenfurta koji je ovog mjeseca boravio u Banjaluci, posjeduje izvanrednu memoriju i fotografsko pamćenje čime oduševljava sve koji ga poznaju ili su čuli za njega.

Ovaj mali genije u svojoj glavi svaki dan posjeduje kalendar od 1900 do 2099. godine i tačno pogađa kada je koji dan bio u sedmici, što najbolje demonstrira pogađajući sagovornicima dan rođenja.

Tako smo ga kroz razgovor upitali za dan rođenja čovjeka koji je sjedio za stolom pored nas, koji mu je prethodno rekao dan, mjesec i godinu rođenja, a Edvin mu je kao iz topa izračunao da je to utorak, što je bilo tačno.

Njegova majka Saša Hummel priča da je Edvin sa godinu i po dana znao brojati do 10, te da je znao cijelu abecedu, kada su se i počeli uvjeravati u njegove sposobnosti.

“Edvin je s tri godine naučio tečno da govori njemački jezik, dok je već u četvrtoj znao srpski i prevodio s jednog na drugi“, kazala je ona i dodala da svake godine otkriju njegov novi talenat, kojih ima zaista mnogo.

Navodi da Edvin nije klasični autista, jer nema smetnje kao autisti, već da pripada vjerovatno jednom pravcu autista, poznatijem kao sindrom Savan.

“Ranije je imao problema s motorikom ruku, kao na primjer nije znao držati olovku, ali sada nema problema”, rekla je Saša i dodala da dječak ima različita interesovanja.

Tako se dječak zanima za kompjutere, ali posebno za opšte obrazovanje što konstantno proširuje i samo pet odsto informacija koje primi zaboravlja.

“Na primjer, zanima ga ko je predsjednik koje države, gdje se one nalaze i sve o njima”, rekla je Edvinova majka.

Takođe, poznaje kompletnu kartu Njemačke, kao da ju je snimio i za koje god mjesto da ga upitate on zna.

Inače, Edvinova majka u Klagenfurtu živi sa Banjalučaninom Aleksandrom Šukalom, pa su ovog mjeseca boravili u gradu na Vrbasu.

Govoreći o sposobnostima dječaka Šukalo je ispričao da je jedne prilike cijepao drva, te da mu je Edvin rekao da to ne radi.

“Zamislite da sam se posjekao nakon toga što mi je rekao i mislim da ima i sposobnost predviđanja, jer to nije jedini slučaj“, rekao je Šukalo.

On je dodao da je Edvin do sada išao u vrtić, ali da od ove godine kreće u školu za djecu sa specijalnim interesovanjima u Klagenfurtu da bi unaprijedio svoje vještine.

“On već izračunava matematičke formule i kada smo ga upisivali u školu rekli su da će preskočiti prvi razred“, rekao je Šukalo.

U razgovoru sa Edvinom pokušali smo doznati šta sve ima u svojoj memoriji i kad god bismo ga pitali šta je kojeg datuma radio u prošlosti, on je znao, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba