BiH Udarno Vijesti

Sedmorici “Siminih četnika” ukupno 73 godine zatvora

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda osudilo je danas sedmoro pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” na zatvorske kazne u trajanju od dvije do 20 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine 1992. i 1993. godine. Presuda je donesena za ratni zločin protiv civila u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača, javlja Tanjug.
Sedmočlana grupa osuđena je na ukupno 73 godina zatvora, od čega Damir Bogdanović na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Zoran Stojanović na 20, Tomislav Gavrić 10, Đorđe Šević pet, Zoran Alić 10, Zoran Đurđević 20 i Dragana Đekić na pet godina. Njima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

U završnoj riječi zamjenik tužitelja je naveo da je ta kazna tražena zato što su optuženi sudjelovali u ubojstvu 28 civila – jedne osobe u Skočiću i 27 osoba na mjestu zvanom “Hamzići” u Šetićima “pri čemu su pokazali potpuno odsustvo ljudskosti”.

Simo Bogdanović, poznatiji kao “Simo četnik”, bio je vođa jedinice i prvooptuženi, ali je tokom suđenja preminuo u pritvoru.

Federalna.ba/Informer.ba