Region Udarno Vijesti

‘Šeih’ iz Novog Pazara: Jašarević se družio s nama. Ko bi rekao da će pucati po ljudima

Ovdje na Sandžaku prakticiramo šerijat, a ko god može – i poligamiju – priča Šeih iz Novog Pazara u Srbiji.

Šeih, kako “braća” zovu Abida Podbićanina (32), profesora islama koji je školu završio u Medini, pristao je na razgovor s reporterima Večernjeg lista nakon kraćeg uvjeravanja. Dok je ekipa Večernjaka bila u prostorijama njegovog udruženja Furkan, na smeđem tepihu i izuvenih cipela vodili su razgovor sa Šeihom, a sve su pozorno pratila njegova dva prijatelja.

Jeste li se družili s Mevludinom Jašarevićem koji je napao američko veleposlanstvo u Sarajevu?

Da, družili smo se, dolazio je kod nas na molitvu ljetos, ali nikada nije spomenuo ikakav napad ili agresiju. Bio je tih, povučen, miran. Ništa nisam čudno primijetio kod njega. Ja i svi mi osuđujemo ono što je Jašarević napravio. Nije to džihad. Nije to pravilo džihada. U džihadu, ako se već vodi na nekoj državnoj razini, ne smiju stradati nevini. U džihadu se ne ubijaju žene, djeca, starci, svećenici, čak se i stabla ne sijeku ako ne postoji iznimka. To je glupost“.

Jeste li bili kad u Gornjoj Maoči gdje žive vehabije?

Bio sam u Gornjoj Maoči, to je sredina u kojoj su ljudi odlučili živjeti po svojim pravilima i zbog toga su se odvojili da drugima ne smetaju. Bave se poljoprivredom, stočarstvom, odgajaju djecu po svojim pravilima, pravilima izvornog islama, i što bi to nekome smetalo“?

Od čega živite i kako izgleda vaš radni dan?

Imamo molitve pet puta dnevno. Ako ne ovdje, onda na nekom drugom mjestu, tamo gdje se radi. Nije to duga molitva od sat vremena, to traje pet, deset minuta. Živimo od trgovine, a neki se bave i građevinom“.

Prakticirate li šerijatski stil življenja, primjerice mnogoženstvo?

Pokušavamo živjeti po šerijatskim pravilima. Koliko ko može, pa čak i kad je u pitanju brak s više žena, ako ih, naravno, možemo materijalno uzdržavati. Ali to je rijetkost, bar kad je u pitanju Sandžak“.

Održavate li kontakte s Islamskom zajednicom Sandžaka? Dovode li vas u vezu s efendijom Zukorlićem kao propagatorom radikalnog islamizma?

Ne, oni imaju svoja pravila, mi svoja, ne družimo se s njima i ne molimo s njima jer imamo svoje prostore. Ne ulazimo u džamije. A Zukorlić je više puta kritizirao našu vjeru tako da s njim također nemamo ništa. Mi nismo teroristi. Ne ujedamo nikoga. Nažalost, mediji nas sataniziraju.”

 

Večernji hr/Informer.ba