BiH Udarno Vijesti

Sejfudin Tokić govorio na sesiji Kruga 99

Sa Kruga 99 poručeno je kako su velike diplomatske aktivnosti unutar i oko BiH rezultirale predsjedavanjem BiH Vijećem Evrope te stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji

 

Bosna i Hercegovina je prvi put nakon 20 godina od potpisivanja sporazuma za mir u BiH, te 13 godine od prijema u Vijeće Evrope dobila iskrenu priliku da napreduje i ispunjava svoje međunarodne obaveze, istaknuto je na ovosedmičnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Bosna i Hercegovina od Dejtona do Brisela”, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Sa Kruga 99 poručeno je kako su velike diplomatske aktivnosti unutar i oko BiH rezultirale predsjedavanjem BiH Vijećem Evrope, te stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

 

Prema riječima uvodničarke prof. dr. Lade Sadiković sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu, u prilog tome ide i činjenica kako je došlo i do novih dotoka novca iz EU u BiH.

 

“Mislim da je ovaj trenutak jako važan za BiH jer je Vijeće Evrope naglasilo da se neće odustati od temeljnih uvjeta postprijemnih obaveza za BiH. To se tiče zaštite ljudskih prava, uspostavljanja principa vladavine prava i demokratskog uređenja države”, istakla je Sadiković.

 

Podsjetila je kako je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland prije tri dana naglasio kako se u prvoj fazi za BiH priprema 20 miliona eura koje će biti usmjerene na sprječavanje korupcije, jačanje pravosuđa, nezavisnost medija te otvaranje novih radnih mjesta.

 

“Put BiH od Dejtona prema Briselu trebao je biti put konsolidacije države i njenog uspostavljanja unutar evropskog sistema kao sekularne, građanske  ekonomske države, ali taj put danas nije urodio plodom”, mišljenja je prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

 

Dodao je kako se i toliko godina kasnije, unutar BiH pokušava opstruirati njeno funkcionisanje.

 

“Očito je da se u zadnjih nekoliko godina pojavljuju one snage koje su 90-tih godina prošlog stoljeća imale određene projekte. Te snage sada pokušavaju da provedu ono što nisu mogle ratnim sredstvima. Moramo biti oprezni u ovom povijesnom času i voditi jasnu demokratsku, proevopsku politiku”, zaključio je Lavić.

 

Također, je naglasio kako sadašnji Ustav BiH ne može donijeti prosperitet zemlji, a prijateljske zemlje, zemlje EU i drugi “saveznici” moraju potpomoći novi ustav koji će odgovarati građanskom modelu sličnom onom u drugim zemljama.

 

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokićpodsjetio je kako je, na prijemu BiH u punopravno članstvo Vijeća Evrope, postojao opći konsenzus svih relevantnih političkih stranaka o evropskom i evroatlantskom putu BiH.

 

“U međuvremenu, desili su se retrogradni politički procesi i mi smo danas suočeni sa krupnim preprekama i unutrašnjem otporu uključenja BiH u EU i NATO. Te prepreke leže u onim snagam koje žele reafirimisati dogovorTuđmana Miloševića, o srpsko-hrvatskoj podjeli BiH i danas na tome otvoreno rade Milorad Dodik i Dragan Čović“, kazao je Tokić.

 

Prema njegovim riječima, danas u BiH postoji i pokušaj reafirmacije fašističke četničke ideologije, posebno u bh. entitetu RS koji pokušava “afirmisati doktrinu jednog naroda, jedne vjere na jednoj teritoriji.”

 

“Današnji bh. entitet RS predstavlja prostor sa najvećim stepenom diskriminacije ljudskih prava na tlu Evrope. Moramo vratiti i reintegrisati sve one vrijednosti koje proističu iz obaveze Ustava BiH a to je poštivanje osnovne konvencije o ljudskim pravima i slobodama”, kazao je Tokić dodajući kako BiH ima “snage nastaviti svoj put i pored antievropskih uplitanja”.

 

Na današnjoj sesiji Kruga 99 također, je održana i komemoracija povodom nedavne smrti akademika Affana Ramića, jednog od osnivača i člana Kruga 99.

 

AA/Informer.ba