BiH Udarno Vijesti

Šejla Jugo-Turković: Nisam kriva

Šejla Jugo-Turković (36), supruga Zijada Turkovića (45), protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak zbog organiziranja zločinačke grupe odgovorne za više monstruoznih likvidacija, pljačku novca na Aerodromu u Sarajevu, međunarodnu trgovinu drogom i druga teška krivična djela, jučer je pred sudijom Općinskog suda u Sarajevu Slobodanom Nastićem negirala krivicu za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića.

Uskoro suđenje

Nakon što ju je sudija Nastić, između ostalog, upozorio i na pogodnosti ukoliko prizna krivicu, optužena je kazala:

Nisam kriva i ne mogu se izjasniti da sam kriva bez obzira na pogodnosti” – kazala je Jugo-Turković.

Ročište je kratko trajalo, a spis će biti predat drugom sudiji koji će u narednom periodu zakazati suđenje. Zajednički branilac para Turković je advokat Fahrija Karkin, koji je jučer prisustvovao izjašnjenju svoje klijentice.

Šejla Jugo-Turković tereti se da je 23. septembra prošle godine u Sudu BiH prišla advokatu Baždareviću koji je stajao ispred sudnice te mu se povišenim tonom obratila govoreći da je zločinac i optužujući ga da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog muža. Njene prijetnje da će mu se osvetiti te ubiti i njega i njegovu porodicu Baždarević je, navodi se u optužnici, shvatio ozbiljno i one su kod njega izazvale osjećaj straha i lične ugroženosti.

Propisana kazna

Izet Baždarević u predmetu koji se vodi protiv Turkovića i ostalih zastupa optuženog Hajrudina Memovića, koji je bio saučesnik u ubistvu Mithata Mekića i Marije Salas-Kortez. Memović je dao ključ od svoje kuće u Hadžićima, gdje je par likvidiran početkom marta prošle godine, piše Avaz.

Za ugrožavanje sigurnosti zakonom je propisana kazna do šest mjeseci zatvora.

Blokirana imovina

U neformalnom razgovoru s advokatom Fahrijom Karkinom saznajemo da je Turkovićima  po zahtjevu Tužilaštva BiH privremeno oduzeta sva imovina, među kojima su i brojni skupocjeni automobili. Također su im blokirani svi računi u bankama. Šejli Jugo-Turković je do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njenog supruga jedino ostavljena na raspolaganju porodična kuća u Sarajevu.

 

Informer.ba