Politika Udarno Vijesti

Šemsudin Mehmedović: Vrijeme je za jake odluke

Stranku demokratske akcije (SDA) očekuju velike turbulencije i unutarstranačka borba za čelne pozicije u narednim mjesecima, sudeći prema posljednjim izjavama ključnih ljudi partije koju je u maju 1990. godine utemeljio Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH.

Potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović izjavio je da je vrijeme za “jake odluke” te u tom kontekstu bez ustezanja najavio mogućnost promjene kompletne rukovodeće strukture SDA na predstojećem stranačkom kongresu.

Treba izabrati novu postavu na čelu stranke i uvesti mlade ljude, a kongres će dosta dobroga donijeti i SDA i državi. Vrijeme je za promjene i na samom čelu stranke“, rekao je Mehmedović, potvrdivši na ovaj način da su i te kako ozbiljne namjere jednog od najutjecajnijih esdeaovaca Bakira Izetbegovića o preuzimanju liderstva u partiji od Sulejmana Tihića.

Nakon Izetbegovićeve najave vlastitih planova i ambicija u intervjuu “Nezavisnim”, reakcije i dalje pristižu sa svih strana. Mehmedović je juče ocijenio da je izjava Izetbegovića “izjava ozbiljnog čovjeka”, data u složenoj političkoj situaciji.

“BiH je na ivici ponora, situacija je izuzetno teška i uzrokovao ju je, prije svega, Zlatko Lagumdžija svojim političkim djelovanjem. Mi u SDA moramo preuzeti političku odgovornost, jer je vrijeme za donošenje jakih odluka“, ističe Mehmedović.

Član Predsjedništva SDA i nedavno smijenjeni ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, koji je, za razliku od Mehmedovića, “po vokaciji” bliži Tihiću, nije siguran šta da očekuje od predstojećeg Kongresa SDA.

Što se mene lično tiče, ja sam jedan od onih koji apsolutno podržavaju kompromisna rješenja i nikad ne bih predložio ili glasao za nešto što bi oslabilo stranku“, ističe Ibrahimović.

Vrijeme je za promjene i na samom čelu stranke, rekao Mehmedović dok Ibrahimović kaže da podržava kompromisna rješenja

Na pitanje šta bi u ovom slučaju, kada se odlučuje između Tihića i Izetbegovića i njihovih nesumnjivo različitih politika, značio kompromis, Ibrahimović kaže da je to “sve ono što se dogovore najviše strukture SDA”. On juče nije mogao odgovoriti da li je zadovoljan Tihićevim liderstvom.

Bilo bi nepošteno da ja to komentarišem, jer teško da mogu biti objektivan zbog situacije u kojoj sam se našao“, zaključuje on.
Enver Kazaz, politički analitičar iz Sarajeva, dobro upućen u zbivanja u SDA, smatra da je Tihić “najdemoniziraniji političar u BiH, kojeg su nastojali demonizirati mnoge politike i mediji”.

On je sada na udaru Bakira Izetbegovića. Ako Izetbegović dobije unutarstranačke izbore, gotovo je izvjesno da će se SDA vratiti rigidnim desničarskim osnovama. Pobijedi li Tihić, dobit će novu demonizacijsku osnovu – da je liderokrat”, smatra Kazaz, ocjenjujući da je teško zamisliti nekog trećeg na čelu SDA.

Uprkos mnogobrojnim pokušajima, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem, koji je na putu van BiH.

Nezavisne/Informer.ba