Politika Vijesti

Senad Šepić: Nisu se stekli uvjeti za zakazivanje novog sastanka šest političkih lidera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Senad Šepić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da se još nisu stekli uvjeti za zakazivanje narednog sastanka lidera šest političkih stranaka.

Po njegovim riječima, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u proteklom periodu, posebno nakon sastanka u Italiji, imao bilateralne kontakte s Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem, Zlatkom Lagumdžijom i drugim liderima u BiH, radi približavanja stavova.

„Nažalost, nisu napravljeni nikakvi pomaci u odnosu na ranija stajališta političkih stranaka, posebno na izraženu, da je tako nazovem, koaliciju Dodik-Čović“, kazao je Šepić.

Podsjetio je da je SDA još na sastanku u Brčkom, ponudila kompromisno rješenje da predsjedavajući Vijeća ministara i dva ministra pripadnu predstavnicima dvaju HDZ-ova, ali isto tako da drugim političkim partijama koje također predstavljaju Hrvate pripadne neka od pozicija zamjenika ministara.

Radi rješavanja ovoga pitanja, predsjednik SDA je uime Stranke ponudio i pismeni prijedlog s etničkim rasporedom rukovodećih pozicija u državnim institucijama, koji je odbačen.

„U proteklom periodu često smo gubili vrijeme na pitanje imenovanja u državnim institucijama. Smatrali smo da je najbolje rješenje da ponudimo jedan sveobuhvatan dokument kojim ćemo riješiti ovo pitanje na jedan zakonski način i da ćemo poslije toga u samoj realizaciji tog dogovora ići puno lakše“, kazao je Šepić.

On je istaknuo da SDA ne podržava najnoviju inicijativu Mladena Bosića, prema kojoj bi Predsjedništvo BiH trebalo imenovati kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH, jer smatra da bez postizanja prethodne političke suglasnosti nije moguće izvršiti izbor Vijeća ministara BiH.

„Najbolji dokaz tome je imenovanje Slave Kukića za kandidata, kada smo, bez ikakvih rezultata izgubili više od mjesec dana“, kazao je Šepić.

SDA poziva i traži od aktuelnog saziva Vijeća ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara da u punom kapacitetu obnaša svoje dužnosti jer, kazao je Šepić, mi imamo odgovornost prema ovoj zemlji, prema pozicijama koje obnašamo i niko nema pravo na izgovor da ne radi svoj posao i u ovom ‘tehničkom mandatu’.

 

Fena/Informer.ba