Izdvojeno Politika Vijesti

Šepić zatražio posebnu sjednicu oba doma PSBiH o EU integracijama

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić zatražio je posebnu sjednicu oba doma državnog parlamenta posvećenu procesu evropskih integracija BiH, o čemu danas raspravlja i Kolegij Predstavničkog doma.

Obrazlažući u izjavi za Fenu svoju inicijativu, Šepić kaže da je ovo tema o kojoj građani BiH imaju najveći stepen saglasnosti te jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva, a i unutrašnjopolitičko opredjeljenje zemlje.

Razlog zbog kojeg sam tražio posebnu sjednicu oba doma jeste da postavimo ovo kao našu svakodnevnu temu. Ovo treba biti obaveza svih institucija, a posebno treba raditi na neutraliziranju negativnih uticaja ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, naglasio je on.

Šepić smatra da je BiH trenutno nespremna kada je u pitanju njena pozicija na evropskom putu. Izgubljeno je, također, dosta vremena zbog odugovlačenja s dogovorom o formiranju Vijeća ministara BiH.

Mislim da je ta sporost u rješavanju evropskih uvjeta nedopustiva i zato cilj posebne sjednice treba da bude da vratimo fokus o evropskom putu u institucije države BiH, rekao je.

Po Šepiću, treba izvršiti analizu trenutne pozicije BiH na evropskom putu i utvrditi odgovornost svih institucija i pojedinaca za dosadašnje zastoje u određenim oblastima te definirati novu mapu puta, s bržim i kraćim uvjetima za njeno ispunjenje.

 

Fena/Informer.ba