Politika Udarno Vijesti

Serwer: Pismo Louise Arbour kao da je pisano u Banja Luci

Pismo predsjednice Međunarodne krizne grupe (ICG) Louise Arbour upućeno čelnicima Evropske unije i ambasadorima Političko-sigurnosnog komiteta EU nije imalo nikakvog direktnog učinka, smatra Daniel Serwer.

U svom blogu objavljenom na www.peacefare.net, Serwer, profesor na prestižnim američkim univerzitetima “John Hopkins”, “George Washington” i Georgetown, piše da “pismo sadrži brojne netačnosti”, piše Dnevni avaz.

Disolucija države

“U pismu se tvrdi da referendum u Republici Srpskoj ‘nema pravni smisao’. No, prema Zakonu o referendumu RS, jasno se navodi da su rezultati pravno obavezujući”
, piše Serwer.

On, nadalje, odbacuje i tvrdnju Arbour da je Federalna vlada nelegalna. Ta tvrdnja nema pravni osnov ni u bh. ni u međunarodnom zakonodavstvu, a za kompletnu međunarodnu zajednicu Vlada FBiH je legitimna.

“U pismu se implicira i da je referendum izazvan odlukom visokog predstavnika od 27. marta. Ta tvrdnja nema faktičku osnovu s obzirom na to da se radi o dijelu dugoročnih aktivnosti RS koje za cilj imaju disoluciju države i ni na koji način nisu povezani s intervencijom visokog predstavnika u FBiH. RS je usvojila slične zaključke i u maju 2009. godine, koje je visoki predstavnik morao poništiti”, piše Serwer dalje.

Podsjeća i da su kadrovi dva HDZ-a Ustavnom sudu BiH uložili žalbe na način na koji se formira federalna vlast, ali da su ih povukli.

Serwer ističe da je žalosno što ICG ponavlja stavove iz nekoliko svojih ranijih izvještaja koji imaju netačnosti i neosnovanih tvrdnji.

“Ovo pismo moglo je biti napisano i u Banja Luci. Stavovi ICG-a predstavljaju papagajsko ponavljanje politike RS od početka 2009. godine i uzrokuju ogromnu štetu BiH”
, navodi Serwer.

On naglašava i da je “možda veći problem ono što nije rečeno u pismu ICG-a”.

Nijedan od izvještaja ICG-a u posljednje dvije godine ne spominje Milorada Dodika i njegove napore da dođe do disolucije BiH, niti oni pokušavaju analizirati Dodikove motive za opstruiranje i demontiranje državnih institucija.

Ratoborne izjave

“Oni nisu uspjeli razmotriti ni tendenciozne, provokativne i vrlo ratoborne izjave zvaničnika RS. ICG oskudno razmatra stalna negiranja genocida od zvaničnika RS, iako su to i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde potvrdili u više presuda. Oni nisu ni spomenuli da RS stalno dovodi u pitanje Konačnu arbitražnu odluku o statusu Brčkog te da pokušavaju rasformirati i državne institucije koje su definirane u Dayton.

Ne osvrću se ni na državnu kontrolu nad medijima u RS ili siledžijski odnos vlasti RS prema bilo kakvom obliku opozicije. Također, ICG ne spominje da je ton medija u RS sličan onom iz ratnog perioda, što je oštra razlika u ondosu na medijsku situaciju u Federaciji”, piše Serwer, prenosi Dnevni avaz.

Značajan medijski tretman

Serwer upozorava i da su mediji u RS dali neuobičajeno naglašen pozitivan publicitet pismu koje je uputila Arbour, “kako su i radili u slučaju svih izvještaja koje je ICG objavljivao u posljednje vrijeme”.

“U vrijeme kada BiH ide nizbrdo, rad ICG-a aktivno doprinosi potkopavanju odnosa unutar BiH”, tvrdi Serwer.

Informer.ba