Izdvojeno Svijet Vijesti

Šešelj traži da ga pregleda i ginekolog iz Srbije

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zahtijeva da u timu ljekara-specijalista iz Srbije koji bi ga posjetili i pregledali u pritvoru Haškog tribunala bude i jedan ginekolog, zbog čega je došlo do zastoja u organizaciji posjete, uprkos naporima vlasti Srbije i sekretarijata Tribunala, saznaje danas agencija Beta iz više obavještenih izvora u Hagu.

Ti izvori rekli su da Šešelj insistira da među specijalistima koji će ga posjetiti bude Paja Momčilov, poslanik SRS u Skupštini Srbije, koji je po profesiji – ginekolog.

Po Šešeljevom zahtjevu, ostali članovi tima iz Srbije trebalo bi da budu Milovan Bojić, Miodrag Vukčević i Zoran Naumović koji su kardiolozi i pneumolozi.

Šešeljev stav je da ako posjeta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu ne želi da ga posjete ni drugi specijalisti.

O Šešeljevom zahtjevu još odlučuje sekretarijat Haškog tribunala, razmatrajući šta bi mogao biti razlog za posjetu ginekologa optuženom koji je muškarac, osim činjenice da je Momčilov član SRS.

Sekretarijat je prošle godine uveo nadzor Šešeljeve komunikacije sa pravnim savjetnicima, članovima SRS – koja je bila povjerljiva – zbog sumnje da Šešelj u tim razgovorima prenosio podatke o zaštićenim svjedocima iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima, 1991-93.

Drugi izvor naveo je da je Nacionalni savjet za saradnju Srbije s Haškim tribunalom ponudio da finansira posjetu specijalista Šešelju, ali da je on to odbio, ponavljajući više puta izrečeni stav o “izdajničkom režimu u Beogradu” čiji je, po njemu, Savjet dio.

Lider radikala zahtijevao je, uprkos tome, da posjetu finansira Ministarstvo zdravlja Srbije, što je prihvaćeno. Za 8. februar, pred Tribunalom je danas zakazana rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a poslije ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gdje mu je 12. januara, kako je medijima u prenijela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma, pacemaker. Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata – posljednji put u nedjelju – ponovo bio u bolnici “iz mjere predostrožnosti”, kako je Beti danas rekla predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je precizirala da je cilj pregleda u bolnici bio da se utvrdi da li Šešeljevo stanje zahtijeva bolničko liječenje. Oba puta, specijalisti su utvrdili da je Šešelj u “stabilnom” stanju i da nema potrebe da bude zadržan u bolnici, poslije čega je istog dana vraćen u pritvor, kazala je Jelačićeva.

 

Informer.ba