Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Šetu su smijenili Alija Budnjo i njegov pijunčić Asim Sarajlić

Ahmo Čengić, član Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i Općinske organizacije Ilidža, tvrdi da su Kantonalni odbor SDA u Sarajevu i njegov predsjednik Abdulharis Šeta uklonjeni po nalogu Alije Budnje i njegovog pijunčića Asima Sarajlića, a za sve zna i Sulejman Tihić.

“On je jedan od moćnika koji je postavio više od pola ministara, od Ajnadžića pa do mnogih drugih, ne poštujući organe stranke. Asim Sarajlić je Budnjin čovjek, njegov pijunčić, koji radi za njega. Oni ne uživaju nikakav ugled. Zasluge Šete i Sarajlića se ne mogu ni porediti. Meni je njega žao, jer bi Sarajlić još trebao učiti, a ne povlačiti ovakve poteze”
, kaže Čengić, piše Dnevni avaz.

Čengić kaže da ne želi više biti ni na jednoj funkciji u SDA ukoliko ovakva odluka Predsjedništva SDA ostane na snazi, jer je u politiku ušao da bi svojim iskustvom pokušao pomoći. Posljednje odluke naziva nasiljem i terorom nad strankom i pojedincima.

“Povjerenje Šeti se najbolje pokazuje na Izvršnom i Kantonalnom odboru, gdje ima 95 posto podršku, kao i većine predsjednika općinskih organizacija i u Skupštini. Ako ovako ostane, može doći do rasula u stranci, a za to neće biti kriv Šeta, nego oni koji su povukli ovakve poteze. Ovo ne treba ni SDA ni bošnjačkom narodu”
, upozorava Čengić.

Da se radi o velikoj grešci, uvjeren je i njegov kolega iz Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo Fahrudin Pilavdžić, koji vjeruje da je Šeta u skorijoj budućnosti trebao biti na samom čelu stranke. On upozorava da je Šeta bio fanatik stranke, koji nije počinjao nijedan službeni sastanak, a da prisutne nije pozvao na pažnju citirajući riječi prvog predsjednika stranke, rahmetli Alije Izetbegovića.

“Nikada mi neće biti jasno zašto je Šeta uklonjen, tim prije jer sam uvjeren da će, ako zaista odluka Predsjedništva ostane na snazi, to stranku odvesti u vrlo tešku poziciju već na narednim izborima. Nisu mi jasne ni izjave Adila Osmanovića. Pa, ako je neko, prije svega, principijelan i drži do riječi, onda je to predsjednik Šeta. On sigurno ni na kakav način nije ugrožavao koaliciju”, smatra Pilavdžić.

On upozorava da je odluka Predsjedništva SDA možda legalna, ali sasvim sigurno nije legitimna. Zbog toga neće biti iznenađen ako općinski odbori SDA iskažu neprihvatanje ovakve odluke, pa ako se to cjeni kao neposluh, onda je to – to. Također, dodaje da je posljednjom odlukom dovedena u pitanje riječ “demokratska” iz naziva stranke.

Kao i većina njegovih kolega iz Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo, Fahrudin Pilavdžić je izbor Asima Sarajlića za zamjenika predsjednika SDA doživio kao iznenađenje.

“Ali, imao sam razumijevanja jer je riječ o mladom čovjeku kojem se ukazala šansa. Sada je Sarajlić pokazao i neke druge osobine, pa se centrala nada da bi mogao biti efikasan u ‘čišćenju’ terena”
, smatra Pilavdžić.

 

Informer.ba