Ekonomija Udarno Vijesti

Sezonski poslovi: Mladi nemaju gdje da zarade džeparac

Ponuda povremenih i sezonskih poslova za nezaposlenu omladinu nijedne godine nije bila lošija jer je sve manje poslodavaca koji traže radnike za takve poslove, a sve više je onih koji se javljaju i traže neki privremeni posao da bi zaradili džeparac.

To tvrde direktori banjalučkih omladinskih zadruga koje pronalaze povremene poslove đacima, studentima i nezaposlenoj omladini.

Što se tiče ponude poslova situacija nije bila gora otkad zadruga postoji. Trenutno muškarcima možemo ponuditi da prenose namještaj ili arhivu kada se neko seli, a za djevojke imamo promotorske poslove. Obim tih poslova u odnosu na prethodnu godinu je neuporedivo manji” – rekao je direktor omladinske zadruge KAB Ivo Turkeš.

Istakao je da trenutno imaju ponudu za sezonske poslove, ali njih ne mogu da obavljaju studenti i đaci zbog obaveza oko učenja i nastave jer takvi poslovi traju duže u kontinuitetu.

Aktivnije je krenula prerada povrća, ali ni ti poslovi nisu na prošlogodišnjem nivou kada smo mogli da zaposlimo 300 do 400 ljudi. Ove godine zaposlili smo oko 100 radnika za sezonske poslove i to su uglavnom nezaposlene osobe” – rekao je Turkeš i dodao da se studenti sve više interesuju za ove poslove jer je slaba ponuda povremenih.

Direktor omladinske zadruge SOS Mile Erceg takođe naglašava da nemaju mnogo poslova za mlade.

– U odnosu na prošlu godinu mnogo se smanjio obim posla. Za sada omladini možemo ponuditi da rade preseljenja, dijeljenje letaka, promotorske poslove. Nismo nešto optimisti da bi se i u budućem periodu mogao povećati obim posla – naglasio je Erceg.

Prema njegovim riječima, svakodnevno se javlja mnogo članova sa nadom da će im pronaći neki posao.

Nekad za dan zaposlimo po deset, petnaest omladinaca, a nekad se desi da po nekoliko dana nemamo nikakav posao u ponudi” – objasnio je Erceg.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” ističu da je mala ponuda bilo kakvih poslova, ali i pored toga neka mjesta ostaju još uvijek nepopunjena.

Poslodavci sve više traže radnike sa iskustvom jer nemaju vremena da nekoga obučavaju za posao” – rekao je direktor agencije Miroslav Vukajlović.

Cijene za obavljanje povremenih poslova su iste i dalje. Ako se radi na kraći period onda je cijena pet maraka po satu. Ukoliko se radi više dana u kontinuitetu onda je manja i kreće se od 2,5 do 3 KM po satu u zavisnosti od toga koliko se sati radi i vrste posla – rekao je Erceg.

 

Blin/informer.ba