Svijet Udarno Vijesti

‘Shell Exploration Company’ od 2015. počinje sa eksploatacijom nafte u BiH

BiH nakon potpisivanja ovog ugovora više neće biti na 150. ili 160. mjestu po kompetitivnosti. Uvrštavanje BiH na kartu Shella dovest će nas među prvih 20 zemalja u svijetu, kazao resorni ministar Erdal Trhulj .

Jedna od najvećih svjetskih kompanija za istraživanje nafte i naftnih derivata, holandski Shell ulazi na teritorij FBiH. Rezultat je to šestomjesečnih pregovora sa federalnom Vladom koja je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o prihvatanju Memoranduma o razumijevanju sa Shell Exploration Company B. V. te zadužila Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije za njegovo potpisivanje. Memorandum će najvjerovatnije biti potpisan 4. novembra, kazao je danas novinarima resorni ministar Erdal Trhulj.

Ovo, vodeće međunarodno naftno i gasno preduzeće, sa iskustvom u istraživanjima i razvoju hidrokarbonata, iskazalo je interes da učestvuje u geološkim istraživanjima nafte i plina na području FBiH, koja su odlukom federalne Vlade proglašena poslovima od interesa za FBiH. Za izradu dokumentacije za ovakve poslove potrebna su značajna finansijska sredstva, ali i veliko stručno iskustvo što, s obzirom na trenutne kapacitete u BiH i u regionu, nije moguće osigurati kod nas.

Eksploatacija od 2015.

Prve bušotine mogle bi biti instalirane već 2014, a od 2015. godine moglo bi se početi s eksploatacijom nafte”, najavio je Trhulj.

Nakon što memorandum bude potpisan, Vlada FBiH dužna je u roku tri mjeseca ovoj kompaniji sa sjedištem u Haagu dostaviti dokumentaciju o istraživanjima nafte rađenim u periodu od 70-ih do 1990. godine. Shell će potom to pretočiti u digitalni format čime će FBiH dobiti “kompletnu digitalizaciju geomehanike i geofizike za cijeli njen teritorij“. Ova dokumentacija bit će osnova za izradu jedne vrste baze podataka koja će biti smještena u federalnom Zavodu za geologiju i kasnije poslužiti kao osnova za objavljivanje tendera za istraživanje i eksploataciju nafte.

 

Oslobođenje/Informer.ba