Politika Udarno Vijesti

Silajdžić prepustio vodstvo Jerlagiću

Haris Silajdžić, dugogodišnji čelnik Stranke za BiH, ponovo je odlučio da se prestane baviti politikom, te je za svog nasljednika izabrao Amera Jerlagića, koji će biti vršilac dužnosti predsjednika ove stranke.

Ovo je večeras zvanično trebalo da bude i potvrđeno na sjednici Predsjedništva Stranke za BiH, koja nije bila okončana do zaključenja novog broja “Nezavisnih”.

Sagovornici “Nezavisnih” iz vrha Stranke za BiH istakli su da će konačna odluka o postavljanju na čelo partije Amera Jerlagića, jednog od potpredsjednika stranke, biti donesena na kongresu u septembru ove godine.

“Silajdžić je donio odluku da prepusti svoje mjesto predsjednika stranke. Na njegovo mjesto će kao vršilac dužnosti predsjednika biti izabran Amer Jerlagić. Silajdžić se već duže vrijeme faktički povukao iz rukovođenja partijom i ovi ljudi, na čelu sa Jerlagićem, već vode stranku“, kazao je Beriz Belkić, predsjednik Političkog savjeta SBiH.

Jerlagić prije sjednice Predsjedništva Stranke za BiH nije želio potvrditi da li će ga birati za v.d. predsjednika stranke.

“Na dnevnom redu su unutarstranački izbori s obzirom na to da je kongres u septembru. U okviru te tačke biće govora o eventualnim koracima Silajdžića na uvođenju v.d. predsjednika”, kazao je Jerlagić.

Jerlagić je kazao da će Predsjedništvo insistirati i na odstranjivanju Safeta Halilovića, dugogodišnjeg istaknutog kadra Stranke za BiH.

Neki sarajevski mediji danas su prenijeli informaciju da će Halilović, koji je vođenje Silajdžića ocijenio kao “faraonsko” i “despotsko”, preći u Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Sadik Bahtić, koji je u septembru prošle godine nakon izbornog kongresa stranke napustio SBiH, kaže da se izborom Jerlagića za predsjednika i protjerivanjem Halilovoića ova stranka konačno raspala.

“Sve je počelo od režiranog kongresa prošle godine. Ja sam tada rekao da je to početak kraja stranke. Od prošlog kongresa SBiH je napustilo 1.000 članova. Silajdžić, koji je politički mrtav, je rasturio stranku. Ostao je bez članstva i bez glasova ljudi. Sada je instalirao oko sebe ljude iz energetskog lobija i to su mutni poslovi”, kazao je Bahtić.

On ne vjeruje da će Silajdžić napustiti politiku nego će iz pozadine vući konce u SBiH.

Belkić je kazao da je logično da je nakon poraza na prošlom izborima bilo podmlađivanja stranke.

“Logično je da dođe do promjena. Silajdžić se povlači, a i ja sam bez nekih funkcija u stranci. Ranije su otišli još neki članovi. Silajdžić je pokušao da ove promjene i uvođenje mladih ljudi prođe bez unutarstranačkih obračuna, ali, nažalost, u tome nismo uspjeli“, kazao je Belkić.

Haris Silajdžić je osnivač i dugogodišnji lider Stranke za BiH. On se već dva puta oprostio od politike i vođenja SBiH, ali se svaki put vraćao. Iz Stranke za BiH juče je najavljena i sjednica Glavnog odbora koja će biti održana u subotu u Doboju, a i ovdje će tema biti unutarstranački izbori.

 

Nezavisne/Informer.ba