Politika Svijet Udarno Vijesti

Silvio Berlusconi se vraća na političku scenu?

Za sada ne kaže niti “da” ali niti “ne”. Oklijevanje je oduvijek bio dio njegove strategije. No, upravo zbog neizjašnjavanja oko povratka na političku scenu, mnogi tvrde da je Berlusconijev povratak – gotovo siguran.

Bivši premijer Italije, Silvio Berlusconi ovog se ljeta Talijanima u javnosti ne prikazuje okružen ljepoticama u bikiniju. Berlusconija se vidi kako trči. Prema riječima njegovog ljekara, Alberta Zangrilla, Berlusconi je usprkos svojih 75 godina života, u izvrsnom tjelesnom stanju.

Upravo iz tog razloga, on ovo ljeto navodno ne provodi u svojoj vili na Sardiniji, odmarajući se na plaži, već radeći u svom uredu u Milanu – i smišljajući povratak na političku pozornicu.

On to naravno ne priznaje direktno. Oklijevanje je zapravo oduvijek bilo sastavni dio njegove strategije, njegove taktike. No, što više oklijeva, kažu talijanski mediji, utoliko se zapravo s većom sigurnošću može reći da je njegov povratak gotovo siguran. Na sljedećim parlamentarnim izborima 2013. godine, on bi se ponovno mogao pojaviti kao glavni kandidat svoje stranke Popolo della Liberta.

Reforme i štednja su učinili svoje
No, ima li još on šansi kod talijanskih birača? I ako ima, kolike su?
Berlusconi nas uvijek može iznenaditi. Što su njegove šanse manje, utoliko više pojačava tempo i daje gas“, kaže primjerice stručnjak za medije Giorgio Grossi iz Milana. Osim toga, ne smije se zaboraviti da je on tipičan “alfa-mužjak” koji nije dragovoljno otišao s mjesta šefa talijanske vlade.

Mnogobrojni skandali koji su svakodnevno punili stranice ne samo talijanske žute štampe već i šire, nisu ga mogle otjerati. Ono što je na kraju ipak bilo kobno čak i za njega, bila je financijska kriza, i loša situacija na financijskim tržištima.

Predsjedniku zemlje, Giorgiu Napolitanu prošle godine tako nije preostalo ništa drugo nego da povuče kočnicu, formira prijelaznu vladu i na mjesto premijera postavi gospodarskog stručnjaka, Marija Montija.
Nakon prvobitnog oduševljenja, euforija oko dolaska Montija se polako slegla, reforme i programi štednje, učinili su svoje. Sve više Talijana se žali na rezove u socijalnom i zdravstvenom sektoru, na povećanje poreza kao i granice odlaska u mirovinu.

Stranački kolege ga preklinju da se vrati

To sve naravno sada jako dobro ponovno koristi Berlusconi. Majstor populističkih izjava ponovno je došao na svoje odašiljući poruke kako primjerice Njemačku treba izbaciti iz euro-zone ukoliko ona neće biti spremna pomoći i plaćati za one koji to više ne mogu.
No, osim populizma, što Berlusconi može Talijanima još ponuditi? Show, show i opet show – kao i uvijek prije. Primjerice, već danima kruže glasine i izjave kako ga njegove stranačke kolege doslovno preklinju da se vrati na političku pozornicu.
Čak i Angelino Alfano koji je umjesto njega došao na čelo stranke, preko internetskih socijalnih mreža poručuje kako i on nagovara i moli Berlusconija da se vrati. U svemu tome možda čak i postoji djelić istine; Berlusconijeva stranka bez njega više ne može računati na toliku financijsku podršku sponzora.
Berlusconi kao nova nada

Mnogi još uvijek u njega vjeruju, no neki su, poput pizza-majstora Giordana, ipak izgubili povjerenje u Berlusconija

Talijani su trenutno podijeljena mišljenja – tako barem tvrde ovdašnji sociolozi. Mladi, politički zainteresirani birači željni su radikalnog novog početka. Među njima niko više ne želi poznata lica starih političkih garnitura u koje spada i bivši premijer.
Iako je i kriza u kojoj se nalazi Italija djelomično posljedica njegove vladavine, mnogi u Italiji, pa čak i poduzetnici, još uvijek nisu spremni u to povjerovati, odnosno, priznati ovu činjenicu.

Kriza je globalni fenomen, ona nije nastala kod nas. Možda baš zato što je i sam poduzetnik, najbolje zna kako da se izvučemo iz ove situacije“, mišljenje je primjerice konobarice Floriane Bassi.
Drugim riječima, kako se čini, nade Talijana su ponovno velikim dijelom uperene u Berlusconija. A on opet, kao malo ko drugi vrlo dobro zna kako da to iskoristi u svoje svrhe. Berlusconi još uvijek nije dio talijanske prošlosti – naprotiv.

Informer.ba