Region Vijesti

Simoviću i Kaliniću po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića

Miloš Simović i Sretko Kalinić u ponedjeljak su ponovo osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Sudija Velimir Lazović rekao je da u cijelosti ostaje na snazi pravosnažna presuda koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine, prenosi B92.

Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presud u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina.

Oni su tada bili osuđeni u odsustvu, jer su bili u bjekstvu, ali im je poslije hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje sudjenja.

Kalinić i Simović imaju pravo da ulože žalbu i na današnju presudu Apelacinom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude.

Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bjekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.

 

Fena/Informer.ba