BiH Udarno Vijesti

Sindikat hemije i nemetala najavljuje proteste

Predstavnici Samostalnog sindikata hemije i nemetala u Federaciji BiH najavili su proteste, ukoliko do 18. februara ne počne parlamentarna procedura izmjena zakona oko rasterećenja privrede i poboljšanja standarda radnika.

Predstavnici političkih stranaka Platforme na to su se obavezali potpisivanjem Protokola. Međutim, otada je prošla godina, a ništa nije urađeno.

“Zakon o reviziji privatizacije, nelegalno stečene imovine i Zakon o štrajku trebalo bi hitno mijenjati”, rekla je Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala u Federaciji BiH. Sindikalci traže da se kamate smanje na dva posto.

Iz Samostalnog sindikata hemije i nemetala Federacije ističu da su protiv smanjenja izdvajanja za PIO i zavode za zapošljavanje. Također, traže ovjeru zdravstvenih knjižica za sve radnike bez obzira na vlasničku strukturu.

“Apsurdno je da istu menadžersku plaću primaju direktori fabrika koje dobro posluju i onih koje propadaju”, rečeno je na pres- konferenciji Samostalnog sindikata hemije i nemetala u Federaciji BiH.

Podsjetili su i na činjenicu da je ovaj sektor prije rata zapošljavao više od 6.000 radnika, a da je sada taj broj upola manji.

 

Fena/Informer.ba