Politika Udarno Vijesti

Sindikat KS-a: Ne može se poskupljenjima rješavati problemi

Sindikat najoštrije osuđuje svaki pokušaj izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo da poskupljenjima energenata rješava probleme, saopćeno je danas iz Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Sarajevo nakon vanredne sjednice održane povodom odluke Vlade KS o poskupljenju vode i grijanja.

“Posebno zabrinjava činjenica da je odluka donesena bez prethodnog razmatranja na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS, što predstavlja direktno kršenje Sporazuma o formiranju ESV KS“, navode iz kantonalnog sindikalnog odbora.

“I ova Vlada, kao i sve prethodne, nastavlja s praksom neprimjenjivanja zakona koji su usvojeni radi rješavanja problema u javnim komunalnim preduzećima“, dodaje se u saopćenju.

Zbog toga Kantonalni odbor SSSBiH KS izričito zahtijeva strogo poštivanje zakona, naročito Zakona o komunalnim djelatnostima KS, ali i Zakona o radu i svih kolektivnih ugovora potpisanih u Kantonu Sarajevo.

U suprotnom, kako navode, Sindikat će biti primoran poduzeti radikalnije aktivnosti i mjere, a sve u cilju zaštite standarda i prava radnika i članova sindikata.

Kantonalni odbor SSSBiH KS podsjeća izvršnu i zakonodavnu vlast u Kantonu Sarajevo da su pred i nakon izbora obećali da neće biti umanjivanja prava radnika i članova sindikata iz radno-pravnog odnosa niti narušavanja životnog standarda građana.

 

Fena/Informer.ba