BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Sindikat obrazovanja najavio generalni štrajk ako dođe do smanjenja plaća

Bosanskohercegovački sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja nezadovoljni su što se stavke za obrazovni sektor u javnim budžetima za narednu godinu planiraju bez socijalnog dijaloga sa sindikatom, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Ako bude smanjenja plaća, odnosno neusklađivanja s rastom životnih troškova, najavljuju “sve oblike sindikalne borbe”, što znači i mogućnost generalnog štrajka u Federaciji.

U obrazovnom sektoru je inače sve manje dijaloga kantonalnih vlada sa sindikatima, izjavili su na pres-konferenciji Dževad Hadžić i Selvedin Šatorović, predsjednici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine te Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH.

Oni zahtijevaju da Vlada Tuzlanskog kantona odmah povuče odluku, donesenu bez konsultacija sa sindikatom, kako su naglasili, o dvoprocentnom smanjenju plaća zaposlenicima za koje se novac izdvaja iz budžeta.

Takva jednostrana odluka donesena je i pored toga što je ekonomsko-socijalni položaj zasposlenih na svim nivoima obrazovanja u BiH ugrožen stalnim rastom indeksa potrošačkih cijena, a vlasti ne poduzimaju odgovarajuće mjere, naveli su Hadžić i Šatorović.

“Sindikati obrazovanja u BiH zahtijevaju od Vlade FBiH i vlada kantona osiguravanje jednakih prava svih budžetskih korisnika te usklađivanje plaća s rastom troškova života, ne ugrožavajući stečena prava zaposlenih na svim nivoima obrazovanja. Također zahtijevamo poštivanje odredaba kolektivnih ugovora i presuda sudova.

Pozivamo vlade kantona da vode intenzivan socijalni dijalog sa sindikatom u vezi s donošenjem budžeta za 2012. godinu jer za sve eventualne posljedice zbog izostanka tog dijaloga i neuvažavanja sindikata kao socijalnog partnera, isključivu odgovornost snosit će vlade kantona i Vlada Federacije BiH”, zajednički su stavovi dvaju sindikata.

 

Fena/Informer.ba