Politika Vijesti

Sindikat RS-a u stalnom zasjedanju dok se ne usvoje njihovi amandmani

Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske (RS) bit će u stalnom zasjedanju do  23.decembra, kada će se poslanici Narodne skupštine RS-a izjasniti o novom zakonu  o penzijskom osiguranju u RS-u i amandmanima, koji definiraju da neće biti pooštreni uvjeti za penzioniranje. 

U slučaju da se ne usvoje amandmani, koji su sinoć usaglašeni između Vlade i poslodavaca RS-a, Generalno vijeće Saveza sindikata RS aktivirat će zaključak po kojem će svoje nezadovoljstvo izraziti svim vidovima sindikalne borbe.

Generalna sekretarka Saveza sindikata RS-a Velka Odžaković saopćila je danas na pres-konferenciji da „još  nisu sigurni“ da će ponuđeni amandamani biti prihvaćeni u Skupštini RS-a.

„Ako ne budu usvojeni amandmani, Generalno vijeće će se sastati u roku od 24 sata i odlučiti da se ide sa svim sredstvima sindiklane borbe da taj zakon ne bude primijenjen u praksi“, ukazala je Odžaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić potvrdio je prethodno u Skupštini da je Vlada pripremila amandmane nakon sinoćnjeg dogovora sa sindikatima, pri čemu je uvažen njihov zahtjev da uvjet za odlazak u penziju bude 40 godina radnog staža, a ne 45 koliko je prvobitno bilo predloženo.

Đokić ipak kaže da  je neprihvatljiv zahtjev sindikalaca da se uvjet za penziju može ostvariti sa 40 staža osiguranja, bez obzira na godine starosti, jer bi time bio narušen penzijski sistem.

Na zahtjev sindikata Vlada je odustala i od tzv. „penalizacije“.

Protiv ovih novih amandmanskih rješenja je izričito Udruženje penzionera, čiji predsjednik Rade Rakulj je rekao da strahuje da u narednom periodu neće biti penzija u RS-u, te apelirajući da se zakon usvoji bez obzira  na to što oni nisu zadovoljni i što Vlada nije izdržala pritiske socijalnih partnera.

I predsjednik Unije poslodavaca Ranko Milić je zatražio da se Vlada fokusira na smanjenje sive ekonomije, povećanje fiskalne discipline, stvaranje povoljnog okvira za strane investicije i donošenje zakona iz radnopravne oblasti.

Za izlazak Fonda PIO RS-a iz finanijske nelikvidnosti nije rješenje dodatno opterećivanje godinama staža onih radnika koji rade, već je neophodan „obračun“ sa „sivom“ ekonomijom i radom nacrno u kojem je oko 80.000 radnika u RS-u, naglasila je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

 

Fena/Informer.ba