BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Sindikat srednjeg obrazovanja: Suljagić se poigrava s učenicima, nastavnicima i roditeljima

Najnovija odluka ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljgića da djeca ne moraju pohađati Vjeronauku ili novi predmet opet je izazvala burne reakcije roditelja i direktora škola. Iz Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a kažu da je ovo igra s učenicima, nastavnicima i roditeljima.

”Što više, 60.000 učenika postalo je  “In vivo” eksperiment ministra Suljagića. Za one učenike koji neće da pohađaju nijedan od predmete, škole ne mogu obezbjediti ni prostor ni kadar. Hoće nešto da sprovedu, a za to nisu dali novac. Sada ćemo u deset škola imati tehnološki višak od 12 nastavnika, jer su izgubili obavezni predmet’‘ – navode iz Sindikata.

Avdo Hajdo, direktor Treće gimnazije, kaže da je po planu i programu predmet Kultura religija bio zastupljen sa dva časa sedmično, te da stoga sada imaju tehnološki višak u školama.

”Moramo praviti i nove rasporede, iako je počela škola. Ako bude moguće stavit ćemo ove predmete na zadnje časove kako bi djeca mogla ići kući kad završe s redovnom nastavom. Također, imamo prostorije gdje bi djeca u slobodno vrijeme mogla nešto učiti, pisati lektire, čitati, igrati fudbala u dvorištu… Ako bude obavezno napravit ćemo raspored profesora koji će dežurati nad djecom. Također, sada ponovo imamo situaciju da će neka djeca imati ocjenu i predmet manje” – kaže Hajdo.

Neki od direktora škola kao rješenje za popunjavanje slobodnog vremena koje će imati djeca, jer ne žele pohađati nijedan od predmeta, vide u tome da ona idu na neku od sekcija.

Ademović: Ishitrena odluka

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS Kenan Ademović kaže da je odluka ministra Suljagića donesena ishitreno.

”Građane KS niko nije obavijestio niti su mogli učestvovati kroz okrugle stolove na raspravama o tom pitanju. Smatram da je neophodno da mlade generacije budu educirane o svojoj, ali i svim religijama, jer to spada u opću kulturu. Ovakva odluka nedolukuje obrazovnim institucijama, jer su ovi predmeti važni za opće obrazovanje naše djece’‘ – kaže Ademović.

 

Dnevni avaz/Informer.ba