BiH Udarno Vijesti

Sindikat vozača GRAS-a protiv obustave saobraćaja

Sindikat vozača gradskog saobraćaja Kantona Sarajevo nije učestvovao u donošenju odluke za najavu štrajka, koji je Sindikat komunalne privrede podružnica GRAS-a najavio za 30. na 31 januar, saopćilo je Predsjedništvo ovog sindikata danas nakon sastanka.

Kako tvrdi ovaj sindikat, svi navedeni razlozi za štrajk koji se odnose na kašnjenje plaća, neuplaćivanje zdravstvenog i penzionog te neuplaćivanje rata kredita su opravdani, ali štrajk obustavom saobraćaja u KS-u ne smije više biti način na koji će se rješavati ova problematika, jer građani Sarajeva “ne smiju ispaštati niti biti taoci neriješenih i nagomilanih problema u ovom preduzeću”.

Naime, najavljeni štrajk, obustavom saobraćaja, najviše će pogoditi građane Sarajeva, odnosno korisnike usluga ovog preduzeća, iako im ovo preduzeće nije u stanju pružiti uslugu koju zaslužuju, mora ih poštovati kao korisnike usluga i osigurati im gradski saobraćaj u okviru svojih mogućnosti, stoji u saopćenju.

“Poštujući naše sugrađane želimo im se izviniti za sve dosadašnje neugodnosti koje su doživjeli zbog raznih propusta u radu preduzeća (pa i štrajkova), a kao ljudi suosjećamo i dijelimo sudbinu većine građana koji su pogođeni teškom finansijskom situacijom”, istaknuto je.

Upravo to i jeste razlog zbog kojeg Sindikat vozača ne želi obustavom saobraćaja otežati i izložiti građane dodatnim troškovima, jer bi i rad škola bio doveden u pitanje.

“Sindikat vozača ne želi da sami napravimo prostor i omogućimo drugima da nam preotmu radna mjesta, a samim tim našu egzistenciju dovedu u pitanje, jer je tog datuma i Centrotrans najavio ulazak u gradske linije i dok GRAS legalno štrajkuje, Centrotrans nelegalno vozi”, navodi se u saopćenju.

U ovom sindikatu predlažu da vozači uredno prevoze putnike i obavljaju svoje obaveze, a ostatak radnika da se angažira za provođenje štrajka na drugi način kao što su okupljanje i protesti pred zgradom Vlade Kantona ili traženje načina za koji se postigne dogovor.

Na kraju su ponovili da Sindikat vozača gradskog saobraćaja podržava sve navedene razloge za organiziranje štrajka kao vida borbe za radnička prava, ali ne štrajk s obustavom saobraćaja.

 

Fena/Informer.ba