Izdvojeno Svijet Vijesti

Sinoć uglavnom mirno na ulicama britanskih gradova

Na ulicama britanskih gradova prošle noći je u velikoj mjeri bilo mirno, nakon četverodnevnog nasilja i pljački zbog kojih su angažirane jake policijske snage, a premijer David Cameron sazvao vanrednu sjednicu parlamenta i upozorio da će biti upotrijebljena sva potrebna sredstva kako bi se ponovo uspostavio mir.

BBC navodi da su petu noć nemira spriječile jaka operacija 16.000 policajaca u Londonu i jaka kiša u pojedinim dijelovima zemlje, a sudovi su u nekoliko gradova radili preko noći kako bi što prije procesuirali više od 1.300 izgrednika uhapšenih širom zemlje.

Londonska policija od subote je uhapsila ukupno 888 osoba, a protiv 371 osobe podigla je prijave zbog nasilja, nereda i pljačke. Više od 300 osoba uhapšeno je na području West Midlandsa, a još stotinu u Manchesteru i Salfordu.

Noć je protekla mirno u najvećem dijelu Londona, a prema izvještaju policije samo je u južnom dijelu zabilježen incident kada je jedna grupa ljudi gađala policajce različitim predmetima. Grupa je ubrzo rastjerana i incident je riješen.

I u ostalim gradovima na koje su se pljačke i nasilje proširili proteklih dana noć je protekla skoro potpuno mirno, samo su u Wallessu prvi put zabilježeni manji neredi.

Iako nije bilo većih incidenata, i dalje su prisutne velike tenzije, naročito u Birminghamu, gdje je održano bdijenje za trojicu muslimanskih mladića koji su poginuli kada je na njih pretprošle noći naletio automobil dok su čuvali svoju imovinu od pljačkaša.

Oko 200 okupljenih muslimana pozvalo je na mir i jedinstvo.

Britanski premijer će danas održati vanrednu sjednicu parlamenta, nakon što su poslanici pozvani da prekinu odmor zbog nemira u zemlji.

U međuvremenu, britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May rekla je da je naredila mobilizaciju svih policijskih snaga u Engleskoj i Wallesu i da je ukinula odsustva, a da je snagama policije rečeno da primijene “čvrst i robustan pristup”.

Neredi u Britaniji počeli su u subotu u Tottenhamu, nakon prvobitno mirnog protesta organiziranog zbog toga što je policija ubila jednog mladića u tom dijelu Londona.

U nemirima koji su se zatim proširili na cijelu prijestolnicu i druge gradove, poginulo je četvero ljudi.

 

Fena/Informer.ba