Svijet Udarno Vijesti

Sinoćnje bombardiranje Halepa uzrokovalo nove kolone izbjeglica

Oružani sukobi u Siriji, intenzivno bombardiranje gradova i kriza koja svakodnevno odnosi živote nevinih Sirijaca taj narod tjera da u sve većim kolonama bježe u susjedne zemlje kako bi spasili svoje i živote svojih porodica.

Sinoćnje bombardiranje Halepa i okolnih naselja uzrokovalo je nove kolone izbjeglica, a kako je u izjavi za agenciju Anadolija rekao lokalni dužnosnik iz El-Kaima Ferhan Ifihan sinoć je u Irak prešlo ukupno 126 Sirijaca, koji su nakon prelaska smješteni u tamošnje školske zgrade.

Ifihan je istakao da je sirijska vojska avionima bombardirala ovu kolonu sirijskih izbjeglica i da su tri osobe poginule tokom tih napada.

Uporedo s tim, sinoć je u Tursku prešlo ukupno 212 sirijskih izbjeglica, među kojima je bilo na desetke djece i žena.

Ove izbjeglice su iz sirijskih gradova Lazkija i Idliba došle u turski grad Jajladagi, a nakon administrativnog postupka prijave izbjeglice su smještene u centre za kolektivni smještaj u Sanliurfi i Islahiji.

Turska direkcija za vanredne okolnosti izdala je saopćenje u kojem stoji da se, zaključno sa sinoć pristiglim, u Turskoj nalazi ukupno 50 hiljada 227 izbjeglica iz Sirije.

U saopćenju direkcije stoji da se Republika Turska sistemski bori da sirijskim izbjeglicama osigura sve neophodne uvjete za normalan život. U Turskoj je do sada izgrađeno osam šatorskih naselja i jedan kamp sa montažnim stambenim objektima za kolektivni smještaj koji nudi dobre uvjete za život.

Jučer i danas u Tursku je došlo ukupno 2.219 izbjeglica iz Sirije, a njih 71 se svojevoljno vratilo u domovinu. Do danas je u Tursku ušlo ukupno 80.971 Sirijaca, a u Siriju se vratilo 30744 osoba. U Turskoj se nalazi 50.227 izbjeglica iz Sirije“, stoji u saopćenju.

Turski zvaničnici su prije tri dana zvanično otvorili i novoizgrađeni kolektivni šatorski centar u Agdžakaleu, a u njemu je već smješteno više od pet hiljada Sirijaca.

U izjavi za agenciju Anadolija, guverner Sanliurfe Celalettin Guvenc potvrdio je da se u centru već nalazi pet hiljada smještenih izbjeglica i dodao da novi autobusi, koji izbjeglice prevoze od granice do kampa i dalje pristižu.

Radimo dan i noć kako bismo zbrinuli braću i sestre iz Sirije. Turska je zaista pokazala pravo lice ovim humanitarnim projektom prijema izbjeglica iz Sirije“, rekao je Guvenc.

Pored Turske i Iraka, sirijske izbjeglice u kolonama traže spas i u Jordanu i Libanu.

Fena/Informer.ba