BiH Udarno Vijesti

SIPA istražuje Bosanski pokret nacionalnog ponosa koji veliča Hitlera

Neonacistička organizacija “Bosanski pokret nacionalnog ponosa”, koja veliča lik i djelo Adolfa Hitlera i promoviše njegovu ideologiju, donedavno je djelovala, uglavnom, posredstvom interneta, a sada je krenula u agresivnu kampanju po gradovima BiH, piše “Dnevni avaz”.

List navodi da je ova organizacija u martu održala niz akcija dijeljenja letaka i lijepljenja postera u nekoliko gradova, među kojima Sarajevo, Tuzla i Živinice, a najavljuju aktivnosti i u mnogim drugim mjestima.

Članovi organizacije tvrde da nisu nacionalno podijeljeni, ali neprijateljima smatraju one koji ne pripadaju “bijeloj rasi”. Imena članova su tajna, a na internet-stranici oglašavaju se pod nadimcima.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH Željka Kujundžija rekla je da ova agencija “raspolaže operativniom saznanjima u vezi sa spornim internet-stranicom i tekstovima koji su tu objavljeni”.

“Sipa nastavlja prikupljanje svih bezbjednosno interesantnih saznanja, s ciljem utvrđivanja potrebnih činjenica i preduzimanja daljih aktivnosti”, rekla je Kujundžija.

 

Srna/Informer.ba