BiH Udarno Vijesti

SIPA izvela vježbu ”upad u avion”

Na međunarodnom aerodromu Sarajevo, pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji sa pripadnicima Nacionalne žandarmenije Republike Francuske (GiGN), danas su izveli taktičko pokaznu vježbu „Upad u avion“, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon što su dobili dojavu da su naoružani teroristi upali u avion pun putnika, specijalci SIPA-e su demonstrirali kako brzo mogu započeti proces pregovaranja sa napadačima, zauzeti taktičke pozicije i reagirati na potencijalni teroristički čin.

Pripadnici SIPA-e prvo su pristupili pregovorima tokom kojih su im teroristi dopustili da iz otetog aviona evakuiraju „ubijenog putnika“, nakon čega je uslijedio upad u avion i oslobađanje talaca.

Treneri popularne francuske žandarmenije su po završetku vježbe istaknuli kako su specijalci SIPA-e spremni da samostalno interveniraju u slučaju terorističkog napada i otmice aviona.

Vježba je izvedena uz podršku Vlade Republike Francuske i francuske ambasade u BiH, Granične policije BiH, Sarajevskog aerodroma, te Bh. Airlinesa.

Nakon vježbe specijacima SIPA-e su uručeni certifikati.

 

Fena/Informer.ba