BiH Udarno Vijesti

SIPA otkazala pratnju vozilima Centralne banke BiH?

Državna agencija za

istrage i zaštitu (SIPA) otkazala je pratnju vozilima Centralne banke Bosne i Hercegovine! Naravno, kontaktirali smo Centralnu banku BiH, pitali koliko je informacija koju smo dobili iz izvora bliskih SIPA tačna? No, uzalud nam trud.

Shvatljivo, informacija je sigurnosnog karaktera, tiče se novca! Istovremeno, Gorana Zupca, direktora SIPA, čuvaju dva pripadnika Jedinice za specijalnu podršku (JSP) bilo da je u granicama BiH ili van njenih međa. S početka, u pratnji direktora Zupca bila su tri specijalca. Podsjetimo, Mirko Lujić, bivši direktor SIPA, imao je, van naših međa i unutar njih, samo vozača – pratioca.

Sad, možda je dobro da neko drugi, a ne SIPA, prati vozila Centralne banke BiH. Naime, Anđelku Hrgiću, zamjeniku direktora SIPA, svojevremeno je ukradeno novo službeno vozilo, a zajedno s automobilom i službeni pištolj.

Ta teška krađa izvršena je u ono vrijeme kada je SIPA bila smještena u zgradama bivše fabrike Zrak (Velešići, Sarajevo), pedeset metara od ograde i van službenog parkirališta SIPA. Ako, je li, službenici SIPA nisu u stanju voditi brigu o svojim službenim vozilima i pištoljima, kako će brinuti o vozilima Centralne banke BiH?

Uzgred i navodno, drug Hrgić je junak “porno-filma” koji je iz SIPA nedavno procurio u javnost. Hrgićeva partnerka je njegova savjetnica, a radnja filma odvijala se u sobi za saslušavanje svjedoka koja je, na nesreću ljubavnika, pod nadzorom videokamera. Hrgić, dakako, zbog toga što su mu ukrali službeni automobil i pištolj, zbog seksa usred SIPA, nije bio na disciplinskoj komisiji. Dapače. Nečim je drugim zaslužio Zlatnu značku koja sobom nosi i nagradu od 3.000 KM.

Oslobođenje/Informer.ba