BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

SIPA pretresa kasarnu Orljani u okviru istrage protiv Atifa Dudakovića

U Bihaću je u toku pretres kasarne “Orljani” u okviru istrage za navodne zločine protiv Atifa Dudakovića, ratnog komandanta petog korpusa Armije BiH.

Pretres vrše pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda BiH.

Kasarnu koristi jedinica za podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, a kako Srna saznaje u SIPA-i, u ovom objektu se nalazi arhiva petog korpusa iz ratnog perioda.

Arhiva je pronađena i zapečaćena tokom istrage koju je SIPA vodila protiv komesara policije Unsko-sanskog kantona Rame Brkića.

Dokazi o ratnim zločinima petog korpusa pronađeni su i tokom nedavne ekshumacija osam tijela srpskih vojnika u krugu kasarne “Adil Bešić” u Bihaću. Ubijenima su ruke bile vezane bodljikavom žicom.

Atif Dudaković još je na slobodi, iako su 2006. godine tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, zbog otezanja sudova, podnijeli krivičnu prijavu protiv njega za ratne zločine nad Srbima.

Vesna Budimir, šef odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, u ponedjeljak je razgovarala sa delegacijom Saveza logoraša RS, koji su nakon ovog sastanka izjavili da očekuju ubrzano podizanje optužnica u predmetima ratnih zločina nad Srbima “Dobrovoljačka”, “Veliki park”, “Silos”, “Atif Dudaković” i “Viktor Bubanj”.

 

Srna/Informer.ba