BiH Vijesti

SIPA: U junu 400 poziva na liniji “Krimolovci”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu su registrirali  400 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je 133 ocijenjeno neozbiljnim.

Kako je obrazloženo u saopćenju iz SIPA-e, u ovom periodu od građana je zaprimljena 81 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (12), neovlaštene trgovine  drogama (10), te autokriminal (pet).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 63 su zajedno s izvještajima proslijeđene na postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 18 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu su pristigle 43 povratne informacije na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su dva izvještaja dostavljena tužilaštvima na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj “Krimolovci” – 080 020 505 – dali 186 savjeta.

 

Ljiljan.ba/Informer.ba