Crna hronika Udarno Vijesti

SIPA upala u policijske stanice: Troje uhapšenih za ratni zločin

Tri osobe osumnjičene za ratni zločin uhapšene su jutros u akciji SIPA-e na području Jablanice. Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, vrše se i pretresi u policijskim stanicama i zgradama općina Konjic i Jablanica.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uhapšeni su Enes Maksumić zvani Čađo (42) iz Jablanice, koji je radio kao policajac, Azem Ibrović (41) iz Novog Pazara, koji je također radio kao policajac u Jablanici, te Jusuf Hindić zvani Sic (57), rođen u Lugu, a nastanjen u Jablanici.

Tužilaštvo je izdalo i naredbu za dovođenje Nihada Bojadžića (49) iz Novog Pazara, radi ispitivanja. Bojadžić je već u pritvoru određenom u okviru drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužilaštvu BiH.

Uporedo, vrše sepretresi na osam lokacija, uključujući i Policijsku stanicu u Jablanici, Policijsku stanicu Konjic, Opštinu Konjic, Opštinu Jablanica, Policijsku stanicu Glavatičevo.

Uhapšeni su pod istragom Tužilaštva zbog sumnje da su tokom 1993. godine na području opštine Jablanica, na čelu sa Bojadžićem, koji je bio zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba vrhovne komande Armije RBiH, učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zarobljenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zarobljeni u logoru u Muzeju Revolucije u Jablanici.

Maksumić, Ibrović, Hindić i Bojadžić terete se da su počinili krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

“Nakon lišavanja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora”, ističe se u saopštenju Tužilaštva.

 

Nezavisne/Informer.ba