Svijet Udarno Vijesti

Sirija: Damask će otpočeti raketni napad na Izrael ako NATO pokuša ući u Siriju

Damask će otpočeti masovni raketni napad na Tel Aviv ako NATO savez sa svojim snagama pokuša ući u Siriju“, kazao je kasno sinoć sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Ako ipak protiv Sirije otpočne neka “luda “akcija, za samo nekoliko sati na stotine raketa poletiće prema Tel Avivu i Golanskoj visoravni“, kazao je al-Asad u utorak nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Predsjednik Sirije je također kazao da će u slučaju napada NATO-a snaga podršku sirijskog režima imati i Iran ukoliko ga “napadnu američki ratni brodovi u Perzijskom zaljevu”.

Glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije o Siriji biti će održano danas. U nacrtu dokumenta “snažno se osuđuju ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava od strane sirijskih vlasti“, ali nisu navedene nikakve sankcije.

Autori rezolucije – Francuska, Njemačka, Portugal i Velika Britanija – zahtijevaju “trenutni prekid svih sukoba“, te pozvaju “sve strane da odbace nasilje i ekstremizam”, prenose agencije.

 

 

Informer.ba