Svijet Udarno Vijesti

Sirija: U tenkovskom napadu ubijeno 20 ljudi

Sirijske snage ubile su 20 ljudi u tenkovskom napadu na grad Deir al-Zour na istoku zemlje, uprkos direktnom apela UN predsjedniku Basharu al-Asadu da prestane slati vojsku na civile.
Napad na Deir al-Zour, glavni grad nemirne provincije u kojoj se proizvodi nafta, počeo je tačno sedmicu dana nakon što je Asad poslao vojsku da preuzme kontrolu na grad Hamu, žarište gotovo petomjesečnih protesta protiv njegove autokratske vladavine.

Savez za koordinaciju sirijske revolucije saopštio je da su većina žrtava stanovnici distrikta Al-Joura u zapadnom dijelu grada.

“Rano jutros kolone vojnih tenkova i buldožera, praćene žestokom puščanom vatrom, krenuli su na zapadni i sjeverni ulaz u grad i srušili barikade koje su postavili mještani. Desetak tenkova zauzima položaje na glavnom trgu kod tržnice Jubaila u sjevernom dijelu Deir al-Zoura”, rekao je Reutersu jedan stanovnik tog grada.

Sirija je zabranila pristup većini nezavisnih medija od početka ustanka protiv Asada, otežavajući provjeru informacija datih od stanovnika, aktivista i vlasti.

Srna/Informer.ba