Svijet Vijesti

Sirija: Ubijeno 13 demonstranata

Sirijske snage ubile su danas 13 demonstranata na skupovima širom zemlje protiv predsjednika Bashara al Asada, saopštili su aktivisti.

Građani su na demonstracijama poslije redovne molitve petkom uzvikivali da će se “pokloniti samo Bogu”. Protestni marševi održani su širom zemlje, uprkos vojnoj akciji u posljednjih sedam dana zbog koje su uslijedile osude iz čitavog svijeta.

Prema saopštenju sirijskih aktivista za zaštitu ljudskih prava, demonstranti su ubijeni u Hami, Deir al Zoru, predgrađu Damaska, Alepu, Hami i u sjevernoj provinciji Idlib.

Sirijska državna televizija prenijela je da su dva pripadnika snaga bezbjednosti ubijena u akciji naoružanih napadača u Dumi, nedaleko od Damaska.

Američki državni sekretar Hilari Klinton danas je ponovila da bi Siriji bilo bolje bez predsjednika Asada i pozvala države koje kupuju naftu od Sirije ili joj prodaju oružje da prekinu poslovne veze sa vlastima u Damasku.

Klintonova je uputila apel da oni koji Asadu pružaju političku i ekonomsku pomoć “pređu na pravu stranu istorije“.

Od početka demonstracija protiv Asadove vladavine u martu ove godine ubijeno je preko 1 700 osoba, a desetine hiljada ljudi su uhapšene.

 

Srna/Informer.ba