Svijet Udarno Vijesti

Sirija: Vojnik ubio dijete jer ga je nerviralo što vrišti!

Amnesti International je objavio šokantno svjedočenje bivšeg sirijskog vojnika koji je potvrdio da je njemu i drugim vojnicima tokom aprilskih demonstracija u gradu Harasti naređeno da pucaju po nenaoružanim demonstrantima.

Valid Abd al-Karim al-Kashami (21) je u telefonskom razgovoru iz zemlje u koju je pobjegao rekao da je bio među 250 vojnika koji su poslati kako bi ugušili demonstracije 23. aprila u Harasti. Komandanti su im rekli da će se suočiti sa “nasilnom bandom”, a na licu mjesta su naišli na oko 2.000 nenaoružanih demonstranata, među kojima su bile žene i djeca.

Ispričao je da su mnogi demonstranti bili golih grudi kako bi se vidjelo da nemaju oružje, a neki su nosili i ruže, prenose srbijanski mediji.

Bio sam šokiran kada sam vidio da snage bezbjednosti i vojska naprosto pucaju na nenaoružane demonstrante, koji su skandirali “Miroljubivo, miroljubivo” i “Naši životi u zamjenu za tebe, Dera“. Kada sam čuo te slogane, jednostavno nisam mogao da pucam na njih, pogotovo zato što sam i sam iz Dere, a oni su rizikovali svoje živote za moj grad“, kazao je vojnik.

Vojnici su bili naoružani kalašnjikovima, a podjeljene su im i metalne identifikacione pločice koje se koriste samo u ratnim okolnostima. Presvukli su ih u crne uniforme “antiterorističke jedinice”.

Demonstranti su išli ulicama prema glavnom gradskom kružnom toku, a pripadnici snaga bezbjednosti su blokirali jedan kraj i pucali po njima kada je došla Al Kashamijeva jedinica. Vojnik je svjedočio da su tada ubijeni deca, mladići i žene.

Vojnik koji je stajao ispred mene upucao je jedno dijete u glavu. Čuo sam da je rekao kako je ubio klinca jer ga je iritiralo njegovo plakanje“, kazao je Al Kashami koji je zajedno sa još pet vojnika odbio da puca na demonstrante, bacio oružje i prešao na njihovu stranu. Uspio je da pobjegne iz Sirije gdje ga je Vojni sud u odsustvu osudio na smrtnu kaznu.

 

24SI/Informer.ba