Svijet Udarno Vijesti

Sirijski pobunjenici zauzeli najveću vojnu bazu na sjeveru zemlje

Pobunjenička Slobodna vojska Sirije (FSA) zauzela je najveću vojnu bazu u sjevernom dijelu zemlje, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Pobunjenici su zauzeli 46. vojnu bazu, jednu od strateški najvažnijih lokacija za daljnji tok rata u Siriji.

46. vojna baza sirijske vojske najvažnija je baza tog dijela zemlje. U njoj se nalazi veliko skladište municije, teškog naoružanja, kao i drugih vrsta oružja. Sirijska vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assadu podršku u borbi protiv pobunjenika dobijala je iz te baze.

Zauzimanjem ove baze pobunjenici su onemogućili Assadovim snagama da podržavaju svoje trupe u okolnim gradovima, čime je Halep ostao u potpunosti okružen snagama Slobodne vojske Sirije.  Pad 46. Baze uzrokovao je također prekid u komunikaciji između Assadovih snaga na relaciji između Halepa i Damaska, te Halepa i Lazkiye.

Snage Slobodne vojske Sirije operaciju zauzimanja 46. Vojne baze počele su 22. Septembra 2012. godiine. U akciji je učestvovalo ukupno 1200 pripadnika Slobodne vojske Sirije.  Odmah nakon početka akcije uslijed jakog bombardovanja život je izgubilo 200 vojnika, međutim stvari su počele ići u njihovu korist kada su Assadovi vojnici počeli dezertirati, a neki od njih priključili su se pobunjenicima. Dezerteri iz Assadove vojske odigrali su ključnu ulogu u planiranju akcije zauzimanja baze dajući veoma bitne informacije o infrastrukturi baze, naoružanju, te snagama koje su tu bile stacionirane.

Današnja akcija u kojoj je 46. baza prešla u ruke pobunjenika trajala je 20 sati.

Sirijski pobunjenici navode da je više jedinica Assadove vojske u glavnom gradu Damasku, ostalo u okruženju pobunjeničkih snaga, te da se čeka njihova predaja.

AA/Informer.ba