Izdvojeno Svijet Vijesti

Sirijski pobunjenici zauzeli zračnu bazu u Idlibu

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanje ljudskih prava u Siriji (SNHR) je saopćila da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske u kojima je korištena i zračna i kopnena artiljerija širom zemlje život izgubilo najmanje 165 osoba.

U saopćenju se navodi da je najviše poginulih bilo u gradu Idlibu na sjeveru Sirije, gdje je ubijeno 56 osoba, zatim u Deyr-i Zoru 36, Damasku 30, Halepu 23, Homsu 13 i u Deri šest, te jedna osoba u Hami.
SNHR također javlja da je sirijska vojska tokom protekle noći granatirala pobunjenička uporišta širom zemlje, a da su žestoki sukobi između Oslobodilačke vojske Sirije i vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada nastavljeni u Idlibu, Halepu i Damasku.

Uporedo s tim, najviši predstavnički organ pobunjenika Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da su Assadove snage sigurnosti granatirale 123 mjesta širom zemlje.

Siria Network News (SNN) je saopćila da je Oslobodilačka vojska Sirije uspjela, nakon dvosedmičnih žestokih borbi, zauzeti vojnu zračnu bazu Duveyle u Idlibu.
I sirijska novinska agencija SANA je objavila da su sukobi širom Sirije nastavljeni nesmanjenim intenzitetom i da je sirijska vojska neutralizirala veliki broj pripadnika „terorističkih“ grupa i da je zaplijenjena velika količina oružja i municije.

AA/Informer.ba