Svijet Udarno Vijesti

Sirijski veliki muftija prijeti napadima bombaša samoubica

Sirijski veliki muftija Ahmad Badredin Hasun upozorio je zapadne zemlje da će ukoliko Sirija bude vojno napadnuta, osveta biti samoubilački bombaški napadi u SAD i Evropi.

“Poručujem cijeloj Evropi, kažem Americi, mi ćemo aktivirati bombaše samoubice koji su sada u vašim zemljama, ako bombardujete Siriju ili Liban. Od sada važi “oko za oko, zub za zub'”, rekao je Hasun u ponedjeljak navečer.

Hasun je govorio delegaciji žena iz Libana koje su došle da izraze saučešće zbog pogibije njegovog sina početkom mjeseca, koga su ubili nepoznati napadači.

“Ne dolazite blizu naše zemlje, preklinjem vas“, poručio je Hasun, prenosi AP.

Hasunove izjave uslijedile su nakon upozorenja sirijskog ministra vanjskih poslova Valida Mualima da će Damask poduzeti mjere protiv zemalja koje priznaju sirijsko Nacionalno vijeće.

Nacionalno vijeće formirano je krajem augusta u Istanbulu i okuplja nekoliko stotina opozicionih grupa koje se nalaze u zemlji i inostranstvu.

Njega podržavaju, kako se tvrdi, u Siriji godinama zabranjena islamistička grupa Muslimanska braća, kao i Kurdi koji žive u toj arapskoj zemlji.

U Ujedinjenim nacijama tvrde da su snage režima od marta, kada su počeli protesti u Siriji, ubile najmanje 2.900 demonstranata.

U SAD sada optužuju sirijski režim da mjenja taktiku i da počinje da likvidira lidere pojedinih opozicionih grupa.

Sirijsko Nacionalno vijeće pokušava da ujedini svoje redove kako bi pojačalo otpor sadašnjem režimu i pokušava da osigura podršku u svijetu.

 

Fena/Informer.ba