Crna hronika Udarno Vijesti

Širom BiH pretresi objekata i hapšenja zbog utaje poreza

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH od jutros provode akciju pretresa i hapšenja na teritoriji cijele BiH, a u vezi s utajom poreza i prijavljivanjem fiktivnog prometa, potvrdio je u Banjaluci v.d. direktora Uprave, Miro Džakula.On u interesu istrage nije mogao precizirati o koliko se uhapšenih radi i na kojim su lokacijama obavljeni pretresi, ali je rekao da među uhapšenim nema zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje.

„Radi se uglavnom kod onih obveznika koji su se bavili uvozom visokotarifnih, trošarinskih roba i nadam se da će ti rezultati u kanačnici biti takvi da će se oni prihodi koji su do sada bili propušteni da se naplate biti naplaćeni“, rekao je Džakula.

Džakula je objasnio da je u pitanju prijava fiktivnog prometa putem lažnih firmi koje nemaju sjedište, a koje su na osnovu lažnih faktura zahtjevale povrat PDV-a.

U Upravi najavljuju da šteta koja je nastala u posljednji niz godina tek treba da bude procijenjena, ali pretpostavljaju da se radi o milionima maraka.

 

Fena/Informer.ba