Region Vijesti

Situacija na Kosovu dramatična

Situacija na sjeveru Kosova je dramatična i prijeti eskalacijom nasilja.

Specijalne jedinice kosovske policije pokušale su sinoć da zauzmu granični prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića.

Državni vrh Srbije alarmirao je međunarodnu zajednicu kako bi upozorio na opasnost od eskalacije nasilja na sjeveru Kosova naseljenog Srbima.

Zvaničnici Srbije, na Kosovu, razgovarali sa predstavnicima KFOR-a i KPS-a isada se čeka rezultat razgovora KFOR-a i Hashima Thacija.

Kod Brnjaka je došlo do sukoba pripadnika KPS-a i okupljenih Srba koji su protestvovali.

Teznije su eskalirale nakon što je Kosovo odlučilo uvesti embargo na robu iz Srbije, zbog čega na graničnim prelazima čeka veliki broj kamiona.

Kosovska vlada odlučila je u srijedu uvesti zabranu uvoza robe iz Srbije kao odgovor na odluku Beograda da blokira uvoz robe s Kosova.

Vlada je usto uvela carinu od 10 posto na robu koja iz Bosne i Hercegovine dolazi na Kosovo.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi potvrdio je u ponedjeljak navečer za Kosovsku televiziju da je u toku policijska akcija zauzimanja graničnih prelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova.

Izvjestioci RTV Kosova sa terena su potvrdili da su specijalne policijske jedinice u ponedjeljak navečer preuzele prijelaz Brnjak, te da su u blizini prijelaza Jarinje ali cestu blokiraju kamioni s pijeskom i grupa lokalnih Srba.

Kosovska televizija 21 javila je da policija EULEX-a ne sarađuje s kosovskom policijom u vezi te akcije, već da blokira kosovskoj policiji pristup graničnom prijelazu Jarinje.

Za te granične prelaze bila je odgovorna carina EULEX-a, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.

Iz EULEX-a je rečeno da su od predstavnika medija saznali za akciju kosovskih specijalnih jedinica Rosa, ali da još ne mogu ništa o tome kazati.

Građani srpske nacionalnosti sa sjevera Kosova, koji su se okupili ranije kod Leposavića, napravili su blokadu i spriječili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na graničnom prelazu Jarinje.

Nešto ranije je stigla i vijest da je predsjednik vlade Kosova Hashim Thacim smijenio glavnog direktora Kosovske policije Reshata Maliqia, što je kasnije potvrđeno iz vlade Kosova.

Srbijanski mediji javljaju da je državni sekretar ministarstva za Kosovo, Oliver Ivanović, upozorio kako bi situacija na sjeveru Kosova mogla “eskalirati”.

“Situacija je prilično napeta, to je nepromišljena gesta za koju nema obrazloženja”, rekao je Ivanović, govoreći o odluci prištinske strane da jedinice specijalne policije preuzmu prijelaze na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom.

On je naveo da je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice te da očekuje reagiranje KFOR-a i EULEX-a.

Ivanović je kazao da se “glavna napetost očekuje danas ujutru” te da postoji opasnost da situacija “eskalira”.

“Kada se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe to pokazuje vrlo koherentan plan”
, rekao je Ivanović.

Sve tri kosovske nacionalne televizije u ponedjeljak navečer su emitovale posebne emisije povodom akcije vlasti u Prištini da preuzmu nadzor nad graničnim prelazima na sjeveru zemlje i na taj način prošire svoju vlast na cijeli teritorij Kosova.

 

Srna/Informer.ba