BiH Udarno Vijesti

Situacija u Trebinju i Mostaru još uvijek izuzetno teška, iz Jablanice traže pomoć helikoptera za gašenje požara

U protekla 24 sata situacija na terenu po pitanju požarišta se poboljšava, kazao je jutros Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Posebno smo zadovoljni situacijom na području općine Konjic, gdje, ukoliko se istim intenzitetom nastavi gašenje požara tokom dana, uz pomoć helikopterskih jedinica Oružanih snaga, imamo informaciju sa terena da bi ovo požarište moglo kompletno biti stavljeno pod kontrolu, kazao je Agić.

Po njegovim riječima, helikopter Ruske Federacije je napravio solidan posao na području Mostara i u toku jučerašnjeg dana ugašena je jedna čitava strana šireg spektra mostarskih požara.

Kolege iz Ruske Federacije su danas opet na terenu na području Mostara i nadamo se da će njihove aktivnosti danas biti uspješne, naveo je.

Ministarstvo sigurnosti će razmotriti situaciju u popodnevnim satima i ukoliko bude potrebe tražit ćemo produženje aktivnosti kolega iz Ruske Federacije u BiH, kazao je Agić.

Dodao je da je razgovarao s kolegama u Trebinju i oni kažu da je jako teška situacija u Trebinju, s obzirom na jak vjetar i na brzo širenje vatre u širokoj frontalnoj liniji.

Razmatramo i mogućnost da, ukoliko bi se bar dio požara na području Mostara stavio pod kontrolu, helikopter Ruske Federacije uputimo na područje Trebinja da zajedno sa helikopterom Oružanih snaga BiH i trebinjskim vatrogascima na terenu djeluje iz zraka kako bi se suzbili požari na trebinjskoj opštini, kazao je Agić.

Kazao je da su dobili zahtjev za pomoć Oružanih snaga u vidu helikopterskih jedinica na području općine Jablanica gdje je posebno teška situacija na području sela Glogošnica.

Situacija na terenu se prati. Jablanički vatrogasci su na terenu i ukoliko se bude ustanovilo da je situacija ušla u kritičniju fazu, sa kolegama iz Oružanih snaga razmotrit ćemo situaciju da se jedan od helikoptera prema prioritetu prebaci i na ovu lokaciju. Prema informacijama kojima raspolažemo u ovom momentu, najkritičnija je situacija na području Trebinja, Mostara i dok zaprimimo posljednje informacije s područja općine Jablanica moći ćemo eventualno potvrditi da je i u općini Jablanica, izjavio je Agić.

Operativno-komunikacijski centar BiH ima informacije da ima i mnoštvo malih požara niskog rastinja i trave na području hercegovačkih opština, od Tomislavgrada, Livna, Gruda, Širokog Brijega, Neuma, pa sve do Nevesinja i Gacka, ali da lokalne vatrogasne jedinice trenutno drže pod kontrolom požare ovog tipa.

Informer.ba