BiH Vijesti

Sjećanje na žrtve u Geteovoj: Agresorska granata ubila pet Sarajlija

Granata ispaljena s agresorskih položaja na Alipašino polje, na današnji dan prije 16 godina, usmrtila je petero Sarajlija, od kojih je bilo dvoje djece. Članovi porodica ubijenih, rodbina, prijatelji te predstavnici brojnih delegacija danas su položili cvijeće na spomen – ploču te minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenim civilima.

Ubili čitavu porodicu

Tog dana ubijena je čitava porodica Ðorem, otac Božo, majka Hena te njihova kćerka Magdalena, koja je tada imala samo pet godina. Osim njih, granata je ubila i Elvira Ahmovića te Nijaza Bajramovića.

Miralem Ahmović, otac ubijenog Elvira, koji je tad imao 17 godina, sjeća se tog dana kao da je bio jučer. Kako kaže, zauvijek će mu u pamćenju ostati urezan prizor koji je zatekao ispred zgrade.

Užasan prizor

Sjećam se da je bio lijep dan kao danas. Više od deset dana nisu padale granate pa su se ljudi malo opustili. Krenuo sam nakratko u štab i rekao sinu da ne smije izlaziti iz kuće. Volio je igrati košarku, pa je zanemario moju zabranu i izašao na koš kad sam otišao od kuće. Na povratku iz štaba, ispod koša sam zatekao lokvu krvi. Potrčao sam do svog ulaza i tu sam vidio kako ga nose na kamion, već je bio mrtav” – priča nam kroz suze Ahmović.

Trebali biti odvedeni na sigurno

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica rekao je da su ubijenu porodicu Ðorem tog dana snage UNPROFOR-a trebali odvesti iz Sarajeva.

 

Avaz/Informer.ba