Izdvojeno Politika Vijesti

Sjednica Parlamenta BiH: Na dnevnom redu Zakon o ličnoj karti

Zastupnički dom Parlamenta BiH razmatraće na sjednici u Sarajevu u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čija svrha je unapređenje zaštite ličnih podataka, poboljšanje sistema sigurnosti u vezi s izdavanjem lične karte i primjenom propisa u vezi s elektronskim potpisom.

Izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti taksativno je propisano u kojim slučajevima se može tražiti kopija lične karte, a definisana je i mogućnost upotrebe lične karte s kvalifikovanom potvrdom za obavljanje elektronskih usluga.

Također, radi pojednostavljenja procedure za građane uvodi se mogućnost preuzimanja lične karte poštanskim putem, o čemu odlučuje bh. državljanin prilikom podnošenja zahtjeva, a propisano je i da se neke od potvrda mogu dobiti elektronskim putem na osnovu zahtjeva stranke.

Predviđeno je izjašnjavanje zastupnika i o prijedlozima zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, kojim se u određenim slučajevima olakšavaju uslovi za stjecanje bh. državljanstva, u skladu s Evropskom konvencijom o državljanstvu.

Između ostalog, pred zastupnicima će se naći Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, čiji predlagač je Predsjedništvo BiH, Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu, te Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2010. godinu.

 

Onasa/Informer.ba