BiH Izdvojeno Vijesti

Sjednica Parlamenta o izboru Kukića se odgađa

Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović predložili su zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH dr Slavu Kukića, kandidata “platformaša”, za mandatara Vijeća ministara BiH.

Kako Dnevni list doznaje iz dobro obaviještenih izvora, sjednica Zastupničkog doma, koja je trebala biti održana 17. juna, bit će odgođena kako bi se dobilo dodatno vrijeme za međustranačko dogovaranje o podršci Kukiću i uspostavi vlasti.

Kukić je od Predsjedništva dobio 7 bodova, Mladen Ivanković Lijanović skupio je 6 bodova, a Borjana Krišto, kandidat dvaju HDZ-ova, ukupno 5 bodova.
Radmanović je na upit ko je za koga glasovao i koliko je bodova dao svakome kandidatu kazao kako nema smisla govoriti o pojedinostima jer je bodovanje bilo tajno, međutim, rezultati nisu tajna.

Bez obzira na”džentlmensko” držanje predsjedatelja Predsjedništva lako je dokučiti, na osnovu ranijih izjava Radmanovića, Komšića i Izetbegovića i stajališta njihovih stranaka, da su Željko Komšić i Bakir Izetbegović dali Kukiću po maksimalna tri boda, dok mu je Nebojša Radmanović dao jedan bod.

Predsjedniku NS-a Radom za boljitak Mladenu Ivankoviću Lijanoviću sva trojica članova kolektivnog šefa države su podarili po dva boda, dok je Radmanović dao maksimalna tri boda Borjani Krišto, a Komšić i Izetbegović su kandidatkinji dvaju HDZ-ova dali po jedan bod.

Radmanović je najavio kako će se tehničke pojedinosti završiti najkasnije u srijedu poslijepodne tako da će Zastupnički dom vrlo brzo imati mogućnost izjašnjavanja o prijedlogu Predsjedništva BiH.

Na upit što nalaže procedura, u slučaju da Zastupnički dom ne potvrdi prijedlog članova Predsjedništva BiH, Radmanović kaže da ukoliko zastupnici odbace ovaj prijedlog, onda Predsjedništvo BiH ima rok od 8 dana dostaviti novo ime.

Takva je procedura, možda izgleda jednostavna makar ima propusta i bit će sigurno nekih komplikacija. To je jedino službeno. U zakonskim aktima nigdje ne piše koliko puta se može procedura ponavljati. Također, niti zakonom niti poslovnikom nije riješena dvojba ima li Slavo Kukić pravo biti ponovo predložen za mandatara ako u prvom pokušaju ne dobije posršku u Zastupničkom domu. Samo se kaže kako Predsjedništvo za 8 dana dostavlja ime novoga kandidata. Sigurno je, dakle, da će na članovima Predsjedništva biti dogovoriti se kako će doći do toga, objasnio je Radmanović. Dodao je kako je logično da nema smisla ponovno zvati političke stranke na konzultacije jer su one već rekle što misle o mandataru.
– Vidjet ćemo što ćemo uraditi, ne bi trebali prejudicirati ništa dok se Parlament ne izjasni o našem prijedlogu“, kazao je Radmanović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je trenutnu političku situaciju u BiH ocijenio teškom. Ali, prema njegovim riječima, sistem u BiH je doveo zemlju u takvo stanje.
Da imamo, sukladno Daytonu, tri predsjedatelja Vijeća ministara i tri ministra, mi ne bismo bili u ovom problemu. Nažalost, neko je mijenjao Ustav BiH pa imamo predsjedatelja Vijeća ministara i 9 ministarstava i više od 20 hiljada zaposlenih u institucijama BiH. Podsjećam, aneks 4 Daytonskoga sporazuma predviđa samo tri ministra i tada nije bio problema. Također, u Parlamentu su predstavnici naroda i, naglašavam, političkih stranaka. Sustav je napravio da se zastupnici biraju s lista političkih stranaka i one imaju utjecaj i teško se dogovaraju. Podsjećam, mi smo prije 10 dana pozvali lidere političkih stranaka da se dogovore o mandataru, nažalost, to nije učinjeno”, odgovorio je Radmanović.

Slavo Kukić nakon Predsjedništva dobit će i posršku Parlamenta BiH, jer će SDS prilikom glasovanja biti suzdržan i na taj način osigurati Kukiću mjesto mandatara, doznao je Dnevni list. Budući da još uvijek nije postignut dogovor o parlamentarnoj većini i formiranju Vijeća ministara, naš izvor tvrdi da će Kukić dobiti podršku u drugom krugu gdje će odlučujuću ulogu odigrati SDS. Oni će ostati suzdržani i na taj način “onemogućiti” SNSD-u skupiti potrebnu dvotrećinsku većinu iz RS-a, koja bi eventualno blokirala Kukićev izbor. Isti izvor kaže da je to zapravo dio dogovora SNSD-a i SDS-a, kako bi pred SNSD-ovim partnerom HDZ-om BiH sve izgledalo “čisto” te kako ništa ne bi mirisalo na “izdaju“.

Iako ne poznajem Slavu Kukića, drago mi je što konačno imamo mandatara, prokomentarisao je agencijama izbor Slave Kukića na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. On je istaknuo kako mandatar sada mora dobiti većinu u parlamentu“. Dodao je kako građani očekuju brzo formiranje Vlade.

To je moja poruka Kukiću i svima u Parlamentu. Što prije formirajte Vladu jer je to u interesu građana, naglasio je Inzko. Činjenicu da Kukić nije vezan ni uz jednu političku stranku Inzko ne smatra ni prednošću ni manom”.

To mu može pomoći, ali i odmoći. Vidjet ćemo u idućih nekoliko dana”, rekao je Inzko.

 

24SI/Informer.ba