Svijet Vijesti

Sjeverna Irska: U neredima povrijeđena 22 policajca

U neredima, koje su tokom noći u Sjevernoj Irskoj izazvali irski nacionalisti, povrijeđena su 22 policajca.

Demonstranti su palili automobile i bacali benzinske bombi zbog najavljenog velikog marša probritanskih protestanata.

Policija je ispalila plastične metke i koristila je vodene topove da bi rastjerala oko 200 demonstranata okupljenih u zapadnom dijelu Belfasta, gdje je većinsko rimokatoličko stanovništvo. Izgrednici su tokom nemira oteli autobus, zapalili kombi i motocikl.

Nekoliko desetina hiljada protestanata treba da učestvuje u današnjim marševima obilježava pobjedu iz 1690. godine kralja Viljema od Oranža, protestanta, nad kraljem Džejmsom, katolikom, u bici kod Bojna, koja je osigurala nadmoć protestanata u Irskoj.

Mnogi katolici ove marševe smatraju provokacijom i protesti obilježeni nasiljem često se dešavaju u trenutku prolaska kroz katolička predgrađa.

Tri decenije sukoba između protestantskih lojalista, koji žele da Sjeverna Irska ostane dio Britanije i republikanaca, većinom katolika, koji žele da budu dio ujedinjene Irske, podijelili su provinciju tokom perioda poznatog kao “nevolje“.

Mirovni sporazum iz 1998. godine otvorio je put formiranju zajedničke vlade lojalista i republikanaca.

Stopa nasilja je u značajnom padu u proteklih nekoliko, ali su manje naoružane disidentske grupe još aktivne u provinciji.

 

Srna/Informer.ba