Svijet Vijesti

Sjeverna Koreja izvodi vojne manevre u Žutom moru

Sjeverna Koreja priprema vanredne vježbe koje bi mogle početi u osjetljivom području Žutog mora, a učestvovat će i vojna avijacija, mornarica i kopnena vojska, izvijestili su u utorak južnokorejski mediji.

Sjever je okupio dvadesetak brodova mornarice, među kojima su desantni čamci, u luci Nampo (na zapadu), i rasporedio je borbene avione MiG-21 u bazi Onchon, u istom području, saopćio je jedan vladin izvor na koji se poziva južnokorejska agencija Yonhap.

Drugi list JoongAng Daily je objavio iste informacije, također se pozivajući na vladin izvor.

“Sve zavisi od vremenskih prilika, ali mislimo da možemo očekivati vježbu iskrcavanje poslije srijede”, saopćio je izvor, a objavila agencija Yonhap.

U srijedu se obilježava 58. godišnjica potpisivanja primirja kojim je prekinut Korejski rat (1950-1953).

Bez mirovnog sporazuma, dvije Koreje su tehnički još uvijek u ratu.

“Vojne vježbe u ljetnom periodu su normalna stvar u Sjevernoj Koreji, ali je neuobičajeno da vodi jedinstvene vježbe sa svim oružjem u vrijeme godišnjice primirja”, naveo je isti izvor.

Ovaj izvor smatra da manevri mogu biti odgovor na jačanje južnokorejske odbrane pograničnih otoka u Žutom moru, prošlogodišnjem središtu pogibeljnih incidenata.

U ponedjeljak su sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il i njegov najmlađi sin, i najvjerovatniji nasljednik Kim Jong-Un, posjetili zapovjedništvo mornarice u Pyongyangu, saopćila j državna agencija KCNA, što je prva posjeta takve vrste koju je objavila državna novinska agencija od 2002. godine.

 

Fena/Informer.ba