Izdvojeno Svijet Vijesti

Skandal i kriza u BBC-ju

Već sedmicama je BBC pod talasom kritika zbog skandala s Jimmyjem Savileom, voditeljom popularne emisije za djecu, koji je, kako se čini, bio vuk-pedofill u janjećoj koži. Iako se sve dešavalo prije nekoliko decenija, BBC-ju se predbacuje kako se ophodio prema aferi. A i tada je za to, kao menadžer, bio nadležan George Entwistle.
U prvom činu drame riječ je o odnosu BBC-ija prema sopstvenoj prošlosti. Drugi čin, koji je sada doveo do ostavke generalnog direktora, je metak u sopstveno koljeno. Od petka se BBC u vijestima izvinjava za prilog, objavljen u emisiji Newsnight, emitovanoj početkom mjeseca:

BBC se izvinjava zbog izvještaja o bivšem rizničaru konzervativaca Lordu McAlpineu koji je greškom označen pedofilom.”

Neoprezni novinari

Već sedmicama je Velika Britanija, s obzirom na aferu sa voditeljem emisije za djecu, u groznici i lovu na pedofile. Posebno štampa špekulira o mogućim pedofilima u partiji konzervativaca.

To je novinare Newsnighta dovelo u situaciju da se ponašaju neoprezno. Bez dovoljno dokaza i bez temeljite istrage oni su političara McAlpinea identifikovali kao počinioca, koji je navodno 70-tih i 80-tih seksualno zloupotrebljavao dječake iz Domova za djecu.

McAlpine je burno reagovao, sprema se da podigne optužnicu na sudu, a kao epilog svega šef BBC-ja George Entwistle morao je podnijeti ostavku:

U svjetlu neprihvatljivih novinarskih standarda, koji se odnose na dokumentarni film koji je objavio Newsnight smatram svoju ostavku časnom odlukom“.

Ono što mu je slomilo kičmu, bila je njegova tvrdnja da ni o čemu ništa nije znao.

Sve je otkrio najoštroumniji voditelj jutarnjeg programa BBC-ja (Radio 4):

-“Morali ste nešto znati o tome, jer je 24 sata ranije na televiziji najavljivan dokumentarni film koji otkriva veliku aferu u kojoj je na udaru torijevac (Konzervativna stranka) iz ere Margaret Thatcher. To niste vidjeli?
-„Nisam?“
– „Zašto niste?“
-“Navečer ponekad pratim twitter!”
“Ali čemu vam služi veliki štab saradnika?”

Tako je novinar BBC-ija John Humphries postavljao pitanja, nakon čega je Entwistle bio jednostavno nokautiran. Toliko neznanja kod generalnog direktora BBC-ja koji je formalno i glavni i odgovorni urednik bilo je nedopustivo.

Politički preživjeti bilo je nemoguće. Tako BBC nakon samo dva mjeseca, nakon što je Entwistle došao na najvišu funkciju, mora tražiti novog šefa.

Dw.de/Informer.ba