Politika Udarno Vijesti

Skandal: Njemačka ambasadorica u BiH izblamirala svog ministra

Ugledni njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) objavio je vrlo kritički tekst o nedavno imenovanoj ambasadorici Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Autor teksta Peter Carstens oštro je kritizirao, kako navodi, ignorantski odnos ambasadorice Knotz prema nedavnoj posjeti Dirka Niebela, njemačkog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj, našoj zemlji.

Doček i raport

‘Njemačkoj ambasadorici u BiH posjeta jedne vladine delegacije došla je očigledno u nevrijeme. Već na Aerodromu Sarajevo ambasadorica Knotz je ministru Niebelu pokazala svoje nezadovoljstvo tako što je odbila da uđe u autobus delegacije. Umjesto toga, u grad je otišla u svojoj dobro klimatiziranoj limuzini’‘ – navodi se u tekstu FAZ-a.

Također se ambasadorici spočitava i da je kasnije, kada se s gostima susrela u hotelu, umjesto uobičajenog podnošenja raporta o stanju u BiH, samo djelimično pročitala jedan stariji izvještaj koji su Neibel i njegovi saradnici već poznavali iz svojih mapa koje su dobili tokom pripreme za put.

”Narednog dana, u nedjelju su Niebel i delegacija preko bosanskih planina otputovali u Srebrenicu. Tu su 1995. u masakru Srbi ubili više od 8.000 Bošnjaka. Bilo je vruće i put je bio dug. Ambasadorica je ostala u kući, a kasnije je na upit saopćila da ima još samo malo godišnjeg, a osim toga joj je u posjetu došao životni saputnik’‘ – navodi se u tekstu.

Dodaje se da je ambasadorica Knotz, ipak, “prije udobnog nedjeljnog čaja sa životnim saputnikom trebala baciti bar pogled na vijenac” koji je Niebel u ime savezne vlade Njemačke spustio na spomen-obilježje u Srebrenici, a koji je nabavila Ambasada.

Hladna večer

”Međutim, vijenac je, kako se kasnije pokazalo, imao traka u bojama žuto-crveno-crno, umjesto crno-crveno-žuto. Osim toga, vrlo je neobično da je jedna takva mašna bila ispisana debelim flomasterom’‘ – ističe se dalje.

U tekstu se navodi da je ambasadorica Knotz i navečer htjela izbjeći Niebelov sastanak u Sarajevu sa zastupnicima njemačkih fondacija. No, “neko je uspio ubijediti ambasadoricu da bi nakon blamaže s vijencem, bar zbog svojih saradnika koji naporno rade, bilo nekorektno i neumjesno kada bi i ovaj termin prepustila svojoj zamjenici”.

”Što se tiče ministra i ambasadorice, bila je to jedna prilično hladna večer u toplom ljetnom Sarajevu” – zaključuje se na kraju teksta u “Frankfurter Allgemeine Zeitungu”.

Osramotila se i bh. vlast

Autoru njemačkog lista nije promakao ni sraman odnos vlasti naše zemlje prema visokoj delegaciji. Na večernjem dočeku za ministra Niebela, u rezidenciji Njemačke ambasade, u ime BiH bio je, kako se navodi, predstavnik samo jednog ministarstva.

”Samo dvije noći prije, na jednom sličnom prijemu u Albaniji bili su premijer i nekoliko ministara. Za ministra jedne zemlje koja u razvoj investira nekoliko stotina miliona eura, čovjek bi trebao propustiti bar jedan dan godišnjeg, kako su učinili u Tirani. Ako ništa, onda radi ljubavi prema novcu i pristojnosti. Nasuprot tome, u Sarajevu je mir za vrijeme godišnjeg odmora svet, pa čak i ambasadorici” – konstatira se u tekstu.

Odgovor Ambasade: Knotz je pratila Niebela

O svemu je “Dnevni avaz” jučer zatražio komentar iz Njemačke ambasade u Sarajevu, odakle je putem Pres-ureda odgovoreno da je “ambasadorica Knotz u potpunosti pratila saveznog ministra Niebela prilikom njegove posjete BiH, izuzev što je na putu u Srebrenicu on bio u pratnji stalne zamjenice ambasadorice”.

”To je sve urađeno uz prethodno usaglašeni stav sa saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj. Po ostalim pitanjima očitovat će se ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, odnosno Njemačka ambasada u BiH’‘ – navedeno je u pisanom odgovoru.

 

Dnevni avaz/Informer.ba