BiH Udarno Vijesti

Skandalozno:Umjesto el.enrgije,gradititi “Andrićgrad”!

Da li su izmjene i dopune Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS-u, upućene po hitnom postupku na usvajanje Narodnoj skupštini samo zbog izgradnje “Andrićgrada”, pitanje je koje su večeras postavili opozicioni poslanici u entitetskoj skupštini .

Ako je tako, treba da se zapitamo kojim putem idemo”, upozorio je šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica.

Zakon se mijenja samo da bi se za realizaciju projekta “Andrićgrad” utrošila sredstva koja po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS ima općina Višegrad, ukazao je prethodno i poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić.

Poslanik SDS-a Miroslav Kojić iznio je i podatak da su ta sredstva i ranije mogla da se upotrijebe u određene projekte u toj lokalnoj zajednici, ali nisu, “nesposobnošću lokalnog rukovodstva, iako su najplaćeniji u RS, jer načelnik Višegrada prima mjesečno plaću od 5.000, a 4.000 maraka njegov zamjenik”.

Uime SNSD-a “Andrićgrad” branio je Nedan Kesić, koji kaže da se radi o sjajnom projektu za lokalnu zajednicu “koja je imala sreće da ima ćupriju, te spoji ‘dva mega brenda’ Ivu Andrića i Emira Kusturicu, da osmisle projekt koji će biti budućnost Višegrada i malo šire”.

Kesića je začudilo zašto poslanici iz tog dijela RS-a imaju primjedbe, jer se radi o “projektu razvoja najvišeg ranga”, te da su “sve institucije u RS i lokalne zajednice morale uraditi sve, pa i izmjeniti zakon po hitnom postupku da taj projekt krene i što prije se završi”.

Uslijedile su brojne replike, u kojima je poslanik PDP-a Velimir Sakan podsjetio vladajuće poslanike koliko su koštale promocije SNSD-a sa Cecom, te slikanja s raznim “pjevačima”, a istovremeno građani, poreski obveznici, nisu inforirani kako se troše njihovi novci.

Izmjene i dopune Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS-u Vlada RS-a predložila je na današnju sjednicu po hitnom postupku, a njima se redefiniraju namjene korištenja sredstava koje prikupe jedinice lokalne samouprave od tih naknada.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević ustvrdio je da, “imajući u vidu strogo određenu namjenu i nedostatak projekata za izgradnju novih i proširenje postojećih privrednih kapaciteta, potrebno je kroz izmjene Zakona o jedinicama lokalne samouprave koje ostvaruju naknadu po ovom zakonu, dati mogućnost da na samostalniji i efikasniji način koriste ta sredstva“.

Radovi na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu počeli su 28. juna, a prethodo su Vlada RS-a, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad formirale i zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima taj režiser.

Fena/Informer.ba