Crna hronika Udarno Vijesti

Skladištar u SIPA-i oštetio državni budžet za 75.000 KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv skladištara u Sipi Srđana Andrića i još dvojice muškaraca zbog sumnje da su pronevjerama u vezi sa kancelarijskim materijalom oštetili budžet BiH za ukupno 75.000 maraka. Osim Andrića, optužnica tereti Gorana Gotovca i Bajru Lelo da su počinili pronevjeru u službi i krivotvorili službene isprave.

Andrić je optužen da je kao referent – skladištar u Sipi od 1. januara 2008. do 20. jula 2009. godine u Sarajevu, prema prethodnom dogovoru, vršio izmjene u finansijskoj dokumentaciji. On je umanjivao količine izdatog potrošnog kancelarijskog materijala ili uvećavao broj izdatih artikala i dopisivao artikle kao izdate, čime je lažno prikazivao količine izdate robe prema osnovnim organizacionim jedinicama Sipe.

Gotovac, službenik dobavljača preduzeća “Alf-Prom” u poslovnoj jedinici u Istočnom Sarajevu, i optuženi Lelo, službenik dobavljača “Ekskluziv” iz Sarajeva, terete se da su neisporučene viškove kancelarijskog materijala prodavali za gotov novac koji su dijelili sa Andrićem.

Na ovaj način u 2008. godini stvoren je manjak od 36.188 KM, a u 2009. godini manjak od 38.933 KM, čime je budžet BiH oštećen za ukupan iznos od 75.121 KM, navodi se u optužnici. Andrić je istovremeno izradio lažne izlaze robe za analitičke vage iz skladišta Sipe za regionalne kancelarije u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu, koje nikad nisu isporučene. Andrić je zadržao vage za sebe, čime je oštetio budžet BiH za 3.685 KM.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Srna/Informer.ba