BiH Izdvojeno Vijesti

Školovanje u BiH: Roditelji umjesto stanarine nude vreće krompira i luka

U domovima Nedžarići i Bjelave, gdje su od 15. septembra studenti počeli zaduživati sobe, jučer je bilo veselo. Razlog tome je i početak nove brucoške godine. Novi, odnosno stari stanovnici domova tokom naše posjete živahno su po paviljonima tražili svoje dodijeljene sobe, zaduživali posteljinu, upoznavali nove cimere.

Za život u zajedničkim sobama od ove akademske godine plaćat će 19 maraka više, što je mjesečno 319 KM. Kako kaže Emir Kadrić, direktor JU “Studentski centar”, do korigiranja cjenovnika moralo je doći zbog povećanja cijena hrane i ostalih energenata.

Osnovni troškovi 

Da bismo pokrili osnovne troškove za normalan život u domovima, moralo je doći do povećanja cijene. Žao nam je što je i to palo na pleća studenata i njihovih roditelja u ovako teškom vaktu. Sobe u čiju se obnovu godinama nije ulagalo u solidnom su stanju. Međutim, stanje je najgore na Bjelavama” – kazao je Kadrić.

Smještaj na Bjelavama i ove godine dobio je Ernad Kurtović iz Goražda, koji kaže da onaj ko nije živio u domu ni ne zna šta je studentski život.

Smještaj i hrana su solidni, daleko do toga da su odlični. Ali to se da zanemariti. Kolege i mene više brine poskupljenje, zbog čega će mnogi, možda, morati napustiti dom, odnosno fakultet” – ističe Kurtović.

Potrebna pomoć  

Da roditelji i studenti jedva sastavljaju kraj s krajem, potvrđuje i sam direktor Kadrić.

Zbog teške situacije u kući jedan roditelj je bio primoran da me zove i pita može li umjesto stanarine donijeti vreću krompira, luka… To je društvu dovoljan signal da shvati da su studenti u teškoj situaciji te da im je itekako potrebna novčana pomoć kantona iz kojih dolaze. Opet, kad se trošak dijeli nadvoje, lakše je – ističe Kadrić.

Studentice ekonomije Lejla Mahovac iz Zavidovića i Enida Beganović iz Vareša ispunile su uvjete za dobivanje soba.

Sobe se razlikuju od paviljona do paviljona, ali uvjerljivo je najgore stanje u osmom i devetom. Međutim, za studentski budžet one su ipak najprihvatljivije i već nekoliko godina jedini su naš dom dok boravimo u Sarajevu” – kažu Lejla i Enida.

 

Avaz/Informer.ba